Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Chef

Chef Estée Strooker

Seizoen

lente

Gang

nagerecht

Bereidingstijd

90 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

DESSERT VOOR 4 PERSONEN

CRÈME CARAMEL
10 takjes dragon, blaadjes eraf gerist
200 ml melk
70 ml slagroom
2 eieren

VOORRAADKAST
75 gram kristalsuiker (voor de karamel) + 65 gram (voor de crème)

PASTINAAKFUDGE
1 pastinaak, geschild en in plakjes van 1 centimeter
100 ml slagroom
1 citroen, rasp en sap

VOORRAADKAST
100 ml water
100 gram kristalsuiker
snufje zout

KEUKENBENODIGDHEDEN
kleine porseleinen of plastic vormpjes met een diameter van 6 cm

Printen

Bereiding

Crème caramel

  1. Verwarm een koekenpan met 75 gram suiker voor de karamel. Karamelliseer de suiker in ongeveer 5 minuten goudbruin. Roer niet in de pan, maar wals de pan alleen een beetje heen en weer. Giet een dun laagje karamel in de vormpjes en laat dit afkoelen tot de karamel hard is.
  2. Meng intussen in een blender de dragon samen met de melk, slagroom, eieren en 65 gram suiker. Mix tot de crème groen en glad is. Zeef de crème. Giet de crème in de vormpjes met harde karamelbodem.

Er zijn twee manieren voor het garen van de crème caramel:

  1. Oven op 180 °C en plaats de vormpjes in een waterbad, zorg dat (alleen) de vormpjes onder water staan. Gaar ze 40 tot 50 minuten tot de pudding gestold is.
  2. Verwarm de oven op de stoomstand op 85 °C. Dek devormpjes af met plasticfolie. Stoom de crème caramels voor 40 minuten in de stoomoven.

Pastinaakfudge

  1. Doe de plakjes pastinaak in een steelpannetje en voeg daar de slagroom en het water aan toe. Kook de pastinaak gaar in 15 minuten.
  2. Pureer de pastinaak samen met de slagroom en het water tot een gladde crème. Voeg de suiker en rasp en sap van de citroen toe.
  3. Doe het pastinaak-roommengsel in een koekenpan en verwarm het mengsel. Blijf regelmatig roeren terwijl de crème langzaam bruiner kleurt en dikker en dikker wordt. Dit duurt 15 tot 25 minuten, afhankelijk van de pan en het fornuis. Maar het moet een fudge-achtige, bruine crème worden.
  4. Veeg voor het serveren een dikke streep fudge op een bordje. Haal de crème caramel omgekeerd uit het vormpje, zodat de vloeibare karamel bovenop ligt. Leg deze naast de fudge. Herhaal dit voor ieder bordje.

Tip | Als de fudge gaat schiften, voegt u er een klein beetje water aan toe. Roer het goed door en uw fudge is weer gered!

Ingrediënten in dit recept

over de Chef - Chef Estée Strooker