Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

De Lindenhoff Open Tuin

Achter de Marché, aangrenzend aan de Lindenhoff boerderij, ligt een bijzondere plek verscholen. In de winter worden er wortelen, spruitjes en boerenkool — maar ook ’vergeten’ groenten, zoals topinamboer en postelein — geteeld op de koude grond. In de zomer staan de tunnelkassen vol eetbare bloemen, kruiden en kleurrijk seizoensfruit. Dit is de Open Tuin, waar onder begeleiding van Jonathan Vink en zijn team mensen werken die door uiteenlopende omstandigheden een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.In de tuin wordt met de seizoenen mee geteeld: de natuur kan rustig haar werk doen en alles groeit op zijn eigen tempo. Er worden allerlei verschillende plantenrassen en -soorten door elkaar gekweekt, allemaal ecologisch. Die grote diversiteit, in combinatie met het gebruik van natuurlijke bestrijders, groencompost en mest van de boerderij, helpt om de bodem en gewassen gezond te houden. Zo worden er eerlijke, smaakvolle producten van hoge kwaliteit geoogst.

Zorgboerderij

Jonathan en zijn team bieden begeleiding en educatie en geven hun medewerkers eigen taken en verantwoordelijkheden. Ieders capaciteit wordt omgezet naar eigen takenpakketten. De mensen worden in de Open Tuin niet gezien als de cliënten maar als volwaardige medewerkers. Zo helpt iemand niet eventjes met de varkens. Nee, hij is dan onze varkensboer. In de Open tuin wordt inmiddels al 13 jaar de uitdaging aangegaan om naast mooie producten te produceren ook mensen te helpen in hun herstel. Naast het werk in de tuin verzorgen ze de dieren op de boerderij en doen ze aan natuurbeheer in de Gaasperzoom. Ieders capaciteit wordt omgezet naar eigen taken. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op de gezonde kant van de medewerkers, ze worden serieus genomen en er is ruimte om te groeien. Dat werkt. Deze mensen staan niet aan de zijlijn, maar leren in een veilige omgeving met verantwoordelijkheden om te gaan en ervaren dat ze, soms voor het eerst, volop meedoen in de maatschappij.

SOCIAAL ASPECT

Lindenhoff Open Tuin probeert een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en gewaardeerd wordt voor het werk wat ze doen. De medewerkers telen hoogwaardige groenten, fruit, kruiden en eetbare bloemen in de onverwarmde kassen van de Open Tuin. Daarnaast verzorgen ze de Gasconne kalveren -biggen, en lammeren op de boerderij en doen ze aan natuurbeheer.Het team wil niet de nadruk op hun verslaving of psychiatrische gesteldheid leggen, maar concentreert zich op de dromen en ambities van de werknemers. Het is mooi om te zien dat sommige werknemers vanuit de dagbesteding doorgegroeid zijn naar een betaalde baan bij Lindenhoff. De beste smaak, daar draait het om bij Lindenhoff. Dit is het best te bereiken met productiemethodes die dicht bij de natuur staan, waarbij het welzijn van het dier, aarde maar ook mens centraal staat. De Open Tuin is daarom een belangrijk sociaal aspect voor Lindenhoff.

Gezonde groei

Zonder onderscheid te maken tussen begeleiders en medewerkers vinden wij dat iedereen die zijn steentje bijdraagt in ons bedrijf: daarvoor de kans moet krijgen en daarvoor verantwoording heeft te nemen en daarin gelijkwaardig is als mens. Wanneer men hiermee bezig gaat ontdekt iemand wie hij is en wat wellicht zijn werkelijke potentie is in het werkende leven. Wij geloven dat een identiteit kan worden gevormd in een zo echt mogelijk bedrijf waarin gezonde groei door middel van werk centraal staat. Wij hebben onze werknemers net zo hard nodig als dat zij ons nodig hebben. Door de groei van het bedrijf zichtbaar te maken in het verbouwen van mooie producten en verzorgen van dieren, levert het werk voldoening op. Dit draagt bij aan een omgeving van herstel. Herstel van datgene wat intern beschadigd is en het vormen van een vernieuwde gezonde identiteit. Dit alles in een cultuur waarin genade en waarheid centraal staan in het omgaan met elkaar.

Producten om trots op te zijn

“Onze manier van telen is rustig en met de seizoenen mee. In de kas is het altijd warmer dan buiten, maar we verwarmen niet bij. We laten de natuur haar werk doen en alles groeit op zijn eigen tempo. Op deze manier zijn de planten ook beter opgewassen tegen ziektes en plagen. Verder telen we niet met kunstmest en pesticiden. We zetten bijvoorbeeld biologische bestrijding in tegen luis. Dit vergt een strakke manier van telen, je moet er echt bovenop zitten. Het is een intensief proces maar dat maakt het ook extra mooi en uitdagend. We proberen zo gezond mogelijk te werken voor zowel de natuur als de mens. Het duurzaamheidsverhaal zit echt in alles wat we doen en daar willen we ons steeds verder in ontwikkelen. In de toekomst hopen we ook zelf groentenrassen te ontwikkelen. Echte ‘Open Tuin bietjes’ bijvoorbeeld – hoe mooi zou dat zijn!”

“WE LATEN DE NATUUR HAAR WERK DOEN EN ALLES GROEIT OP ZIJN EIGEN TEMPO”.