Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

winter

Gang

nagerecht

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

200 gram slagroom
200 ml volle melk
schil van Sorrento citroen
vanillestokje
80 gram (4-5) eidooiers van Freiland eieren

Zelf in huis halen:
50 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
donkere basterdsuiker voor de karamellaag

Printen

Bereiding crème brûlée met een vleugje citroen

  1. Weeg de room en melk af. Doe ze samen in een pannetje. Was de citroen en schil met een dunschiller. Doe de schillen (alleen het gele gedeelte) erbij. Snijd het vanillestokje open, schrap de zaadjes. Voeg alles toe en breng aan de kook. Laat afkoelen en zet afgedekt in de koelkast voor 12 uur om te laten trekken.
  2. Zet de oven aan op 120 graden.
  3. Klop in een kom de eidooiers met de suiker en het zout los. Breng het melk- en roommengsel opnieuw aan de kook. Zeef het door niet te fijne zeef en giet al roerend bij de dooiers. Verdeel het over vier ovenbestendige schaaltjes.
  4. Leg de schaaltjes op een bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 60 minuten. Verwissel ze van plek, zodat ze gelijkmatig garen. De crème is klaar wanneer deze aan de rand gezet is en in het midden nog steeds een beetje zacht.
  5. Laat afkoelen, dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast voor minstens 3 uur en maximaal twee dagen.
  6. Haal de schaaltjes uit de koelkast direct voor het opdienen. Besprenkel egaal met bruine suiker en brand met een crème brûlée brander. Mocht u geen brander hebben, zet de oven aan op de heetste stand en doe de schaaltjes eronder, totdat de suiker gekarameliseerd is. Zet daarna niet meer in de koelkast maar serveer meteen.

Tip: Het recept is bereidt in een conventionele oven, maar elke oven doet het toch anders. Controleer de garing regelmatig. Verhoog of verlaag eventueel de temperatuur.

Ingrediënten in dit recept