Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

winter

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

180 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Baambrugs big rollade met spek en appel glazing
Hoofdgerecht // tijd: circa 180 minuten

3 appels
1 ui
1 teentje knoflook
3 takjes rozemarijn
3 takjes verse tijm
2 eetl. roomboter
1 kg Baambrugs big rollade, op kamertemperatuur
100 g Baambrugs big buikspek
1 kg aardappelmix

Voorraadkast | zelf in thuis
1 theel. honing
100 ml kippenbouillon
1 theel. bloem

Ook nodig: keukentouw en een kerntemperatuur meter

Printen

Baambrugs big rollade met spek en appel glazing

  1. Verwarm de oven voor op 240 graden.
  2. Schil en snijd de appels in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Ris de rozemarijn en tijm en hak fijn.
  3. Verhit 1 eetl. boter in een steelpan. Fruit de ui en knoflook gedurende 2 minuten. Voeg de appel, helft van de rozemarijn en tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Laat 20 minuten stoven en schep regelmatig om.
  4. Schep de helft van het appelmengsel in de mengbeker van een staafmixer, voeg de honing toe en mix tot een gladde glazing.
  5. Knip het netje los van de rollade. Trek of snijd de rollade open en vul met de appelblokjes, overige boter en bestrooi met zout en peper. Vouw de rollade voorzichtig dicht. Verdeel het Baambrugs big buikspek over de rollade en bestrijk met de appelglazing. Knoop de rollade dicht met 4 stukjes keukentouw. Leg er nog een takje rozemarijn op ter garnering.
  6. Steek de kerntemperatuur meter in de rollade en leg de rollade op een rooster boven een braadslee met daarin een bodempje water van 1 cm. Verlaag de temperatuur direct naar 150 graden en zet in de oven totdat de rollade een kerntemperatuur van ca. 60 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Zet eventueel de laatste 10 minuten de grill aan om de buitenkant extra knapperig te maken.
  7. Snijd de aardappels in stukken en doe in een pan met ruim gezouten water. Breng aan de kook en kook de aardappels 10 minuten. Giet af en laat in de zeef/het vergiet drogen
  8. Haal de rollade uit de oven bij een kerntemperatuur van ca. 60 graden en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  9. Verhit in een pan een paar eetlepels boter. Bak de aardappels in circa 10-15 minuten goudbruin en knapperig.
  10. Zet de braadslee op het fornuis op matig tot hoog vuur en schenk de bouillon erbij. Strooi de bloem erover, schraap de aanzetsels van de bodem los en roer 2-3 min. tot de jus bindt. Voeg zout en peper naar smaak toe en zeef de jus.
  11. Snijd de touwtjes los van de rollade en snijd in plakken. Serveer met de jus.

Lekker met gebakken aardappeltjes in ganzenvet. Zie onze recepten hoe je deze maakt en welke ingrediënten u hiervoor nodig heeft!

Ingrediënten in dit recept