Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Duration

50 minutes

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN
200 g kikkererwten (een dag van tevoren geweekt in
koud water)
1 teen Lautrec knoflook
2 sjalotten
20 g peterselie
20 g koriander
1 aardappel
3 tomaten
1 komkommer
1 Sorrento citroen
125 g yoghurt
1 breekbrood van vanmenno

VOORRAADKAST

1 tl bakpoeder
2 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
zonnebloemolie (om in te frituren)

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN
400 g kikkererwten (een dag van tevoren geweekt in
koud water)
2 tenen Lautrec knoflook
3 sjalotten
40 g peterselie
40 g koriander
2 aardappels
6 tomaten
2 komkommers
2 Sorrento citroenen
250 g yoghurt
2 breekbroden van vanmenno

VOORRAADKAST
1½ tl bakpoeder
4 el olijfolie
2 tl gemalen komijn
zonnebloemolie (om in te frituren)

Printen

Bereiding

Bereiding voor 2 personen

  1. Giet de geweekte kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
  2. Pel en snijd de knoflook en 1 sjalot grof. Snijd 10 g peterselie en 10 g koriander grof. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Maal alles grof in een keukenmachine met de kikkererwten, komijn, bakpoeder en 2 theelepels zout, tot een net aan samenhangend geheel waar u balletjes iets kleiner dan een golfbal van kunt draaien. De grove structuur van de kikkererwten zorgt voor extra krokante falafel.
  3. Maak ondertussen de salade. Snijd de overige peterselie en koriander fijn. Pel en snijd de overige sjalot fijn. Snijd de tomaten en komkommer in kleine blokjes. Meng alles bij elkaar met de sap van een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie en zout en peper.
  4. Meng voor de saus de yoghurt samen met de sap van de overige halve citroen, zout en peper. Zet apart.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het brood af in circa 12 minuten goudbruin.
  6. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180 °C. Frituur de falafel tot donkerbruin – de kleur van een bitterbal.
  7. Serveer de falafel samen met de yoghurtsaus, Israëlische salade en brood.

Bereiding voor 4 personen

  1. Giet de geweekte kikkererwten af en spoel ze onder koud water.
  2. Pel en snijd de knoflook en 2 sjalotten grof. Snijd 20 g peterselie en 20 g koriander grof. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Maal alles grof in een keukenmachine met de kikkererwten, komijn, bakpoeder en 2 theelepels zout, tot een net aan samenhangend geheel waar u balletjes iets kleiner dan een golfbal van kunt draaien. De grove structuur van de kikkererwten zorgt voor extra krokante falafel.
  3. Maak ondertussen de salade. Snijd de overige peterselie en koriander fijn. Pel en snijd de overige sjalot fijn. Snijd de tomaten en komkommers in kleine blokjes. Meng alles bij elkaar met de sap van 1 citroen, 4 eetlepels olijfolie en zout en peper.
  4. Meng voor de saus de yoghurt samen met de sap van de overige citroen, zout en peper. Zet apart.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C en bak het brood af in circa 12 minuten goudbruin.
  6. Verwarm ondertussen de olie in een diepe pan of frituurpan tot 180 °C. Frituur de falafel tot donkerbruin – de kleur van een bitterbal.
  7. Serveer de falafel samen met de yoghurtsaus, Israëlische salade en brood.

Ingrediënten in dit recept

LAAT ONS WETEN WAT U VINDT