Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

40 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN

¼ zuurdesembrood
500 Doré aardappels
500 g spruitjes
100 g spekjes
2 takjes tijm
250 g hertengehakt
1 ei
1 ui
2 tenen knoflook
50 g roomboter

VOORRAADKAST

100 ml melk of water
1 eetl. mosterd (optioneel)
olijfolie om in te bakken

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN

½ zuurdesembrood
1 kg Doré aardappels
1 kg spruitjes
200 g spekjes
4 takjes tijm
500 g hertengehakt
2 eieren
2 uien
4 tenen knoflook
50 g roomboter

VOORRAADKAST

200 ml melk of water
2 eetl. mosterd (optioneel)
olijfolie om in te bakken

Printen

Bereiding

  1. Het zuurdesembrood hoeft u niet af te bakken – haal de binnenkant eruit, scheur in stukjes en laat het brood weken in melk of water. De overgebleven korst van het brood kunt u gebruiken om bijvoorbeeld kruim van te maken voor op pasta of groenten.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Doe in een pan met ruim gezouten water, breng aan de kook en gaar de aardappels in 15 minuten.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de spruitjes, halveer ze en doe samen met de spekjes, een scheut olijfolie, peper en zout in een ovenschaal. Bak 20-25 minuten tot de spruitjes goudbruin zijn.
  4. Ris de blaadje van de tijm en meng met het hertengehakt, het geweekte brood, flink wat peper en zout en optioneel mosterd. Draai acht gehaktballen van het mengsel.
  5. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui in ringen en de knoflook in plakjes. Verhit de helft van de roomboter en een scheut olijfolie in een braad- of koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin. Voeg halverwege de uien, knoflook en laurier toe.
  6. Draai het vuur laag en gaar de gehaktballen ongeveer 15 minuten met een deksel op de pan. Keer de ballen af en toe.
  7. Giet de aardappels af en bewaar wat van het kookvocht. Pureer de aardappels niet in een keukenmachine, maar met een stamper of knijper en meng met het kookvocht en de rest van de boter. Breng op smaak met flink wat peper en zout.

Ingrediënten in dit recept