Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Bereidingstijd

85 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN

500 g vastkokende aardappels
1 sjalot
2 takjes tijm
2 tenen knoflook
125 ml slagroom
300 g wortels
2 Gasconne kalfsbiefstukken, op kamertemperatuur
25 g roomboter

VOORRAADKAST

1 eetl. olijfolie
1 eetl. Balsamico azijn
50 ml runderbouillon of water

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN

1 kg vastkokende aardappels
1 sjalot
4 takjes tijm
3 tenen knoflook
250 ml slagroom
600 g wortels
4 Gasconne kalfsbiefstukken, op kamertemperatuur
50 g roomboter

VOORRAADKAST

2 eetl. olijfolie
2 eetl. Balsamico azijn
100 ml runderbouillon of water

Printen

Bereiding

Bereiding voor 2 personen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken van circa 3 mm. Snipper de sjalot en ris de blaadjes van de helft van de tijm. Pers 1 teentje knoflook uit.
  2. Schenk de slagroom met 75 ml water in een steelpannetje. Voeg de gesnipperde sjalot, geriste tijmblaadjes en de geperste knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten pruttelen.
  3. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ovenschaal. Overgiet met de helft van het roommengsel en wat extra zout en peper. Leg vervolgens de overige aardappelschijfjes in de ovenschaal en overgiet met de rest van het roommengsel. Bestrooi met wat extra tijm en bak in circa 50-60 minuten gaar en goudbruin in de oven.
  4. Schil de wortels en halveer ze in de lengte. Meng de olijfolie met de Balsamico azijn en een snuf zout. Verdeel de wortels op een bakplaat, besprenkel ze met de dressing en leg de overige takjes tijm en knoflook erbij. Bak in circa 30 minuten goudbruin in de oven en schep halverwege even om.
  5. Dep de kalfsbiefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in circa 4-6 minuten op hoog vuur medium rare. Keer halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat op een (warm) bord onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  6. Voeg de runderbouillon of water toe aan het bakvet en kook kort in tot een smaakvolle jus.
  7. Serveer de kalfsbiefstukken met de gratin dauphinois, de geroosterde worteltjes en de jus.

Bereiding voor 4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken van circa 3 mm. Snipper de sjalot en ris de blaadjes van de helft van de tijm. Pers 1 teentje knoflook uit.
  2. Schenk de slagroom met 200 ml water in een steelpannetje. Voeg de gesnipperde sjalot, geriste tijmblaadjes en de geperste knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten pruttelen.
  3. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over een ovenschaal. Overgiet met de helft van het roommengsel en wat extra zout en peper. Leg vervolgens de overige aardappelschijfjes in de ovenschaal en overgiet met de rest van het roommengsel. Bestrooi met wat extra tijm en bak in circa 50-60 minuten gaar en goudbruin in de oven.
  4. Schil de wortels en halveer ze in de lengte. Meng de olijfolie met de Balsamico azijn en een snuf zout. Verdeel de wortels op een bakplaat, besprenkel ze met de dressing en leg de overige takjes tijm en knoflook erbij. Bak in circa 30 minuten goudbruin in de oven en schep halverwege even om.
  5. Dep de kalfsbiefstukken droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in circa 4-6 minuten op hoog vuur medium rare. Keer halverwege. Neem het vlees uit de pan en laat op een (warm) bord onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  6. Voeg de runderbouillon of water toe aan het bakvet en kook kort in tot een smaakvolle jus.
  7. Serveer de kalfsbiefstukken met de gratin dauphinois, de geroosterde worteltjes en de jus.

Ingrediënten in dit recept