Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

90 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN

150 g polenta
20 g roomboter
1 gele Italiaanse paprika
1 rode Italiaanse paprika
10 g peterselie
½ Sorrento citroen
1 sjalot
2 Baambrugs big varkenskoteletten

VOORRAADKAST

375 ml groentebouillon
olijfolie
mayonaise om te serveren (optioneel)

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN

300 g polenta
40 g roomboter
2 gele Italiaanse paprika’s
2 rode Italiaanse paprika’s
20 g peterselie
1 Sorrento citroen
2 sjalotten
4 Baambrugs big varkenskoteletten

VOORRAADKAST

750 ml groentebouillon
olijfolie
mayonaise om te serveren (optioneel)

Printen

Bereiding

Bereiding voor 2 personen

  1. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg wanneer het kookt al roerend de polenta toe. Zet het vuur laag en roer een paar minuten tot de polenta is ingedikt, draai het vuur uit en voeg 10 gram boter toe. Proef eerst goed, want bouillon is meestal al vrij zout. Breng op smaak met peper en indien nodig met zout. Stort de polenta in een kleine met bakpapier beklede ovenschaal. Dek af en laat helemaal afkoelen. Dit gaat het snelst in de koelkast.
  2. Snijd de gele en rode paprika in zo dun mogelijke reepjes. Hak de peterselie fijn en snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringen. Doe de sjalot in een kommetje water om zo de ergste scherpte eraf te halen. Meng de paprika met de peterselie, sjalot, 2 eetlepels olijfolie en citroensap en naar smaak met peper en zout.
  3. Breng de varkenskoteletten op smaak met peper en zout. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de varkenskoteletten circa 3 minuten per kant. Voeg de laatste minuut 10 gram boter toe voor extra smaak en kleur. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie terwijl u de friet maakt.
  4. Snijd de polenta als deze helemaal is afgekoeld in dikke frieten. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op hoog vuur – dit mag dezelfde zijn als waar u net het vlees in heeft gebakken. Bak de polentafriet in 3 tot 4 minuten per kant goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en breng eventueel nog op smaak met zout.
  5. Verdeel de varkenskoteletten, de paprikasalade en de polentafriet met eventueel mayonaise over vier borden.

Bereiding voor 4 personen

  1. Breng de groentebouillon aan de kook. Voeg wanneer het kookt al roerend de polenta toe. Zet het vuur laag en roer een paar minuten tot de polenta is ingedikt, draai het vuur uit en voeg 20 gram boter toe. Proef eerst goed, want bouillon is meestal al vrij zout. Breng op smaak met peper en indien nodig met zout. Stort de polenta in een kleine met bakpapier beklede ovenschaal. Dek af en laat helemaal afkoelen. Dit gaat het snelst in de koelkast.
  2. Snijd de gele en rode paprika in zo dun mogelijke reepjes. Hak de peterselie fijn en snijd de sjalot in zo dun mogelijke ringen. Doe de sjalot in een kommetje water om zo de ergste scherpte eraf te halen. Meng de paprika met de peterselie, sjalot, 3 eetlepels olijfolie en citroensap en naar smaak met peper en zout.
  3. Breng de varkenskoteletten op smaak met peper en zout. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de varkenskoteletten circa 3 minuten per kant. Voeg de laatste minuut 20 gram boter toe voor extra smaak en kleur. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie terwijl u de friet maakt.
  4. Snijd de polenta als deze helemaal is afgekoeld in dikke frieten. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op hoog vuur – dit mag dezelfde zijn als waar u net het vlees in heeft gebakken. Bak de polentafriet in 3 tot 4 minuten per kant goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier en breng eventueel nog op smaak met zout.
  5. Verdeel de varkenskoteletten, de paprikasalade en de polentafriet met eventueel mayonaise over vier borden.

Ingrediënten in dit recept