Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Tomahawk met cherrytomaten aan de tros

Seizoen

summer

Gang

main

Bereidingstijd

35 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1 Dubbeldoel tomahawk steak
250 g cherrytomaten aan tros
20 g  rozemarijn
20 g  tijm
100 g roomboter
2 tenen knoflook

VOORRAADKAST
peper en zout

Printen

Bereiding

KRUIDENKWAST – OPTIONEEL

 1. Houd 2 takjes rozemarijn en 2 takjes tijm apart voor de tomaten. Bundel verse kruiden met de stelen bij elkaar om de achterkant van de pollepel heen. Bind deze vast met het bindtouw zodat een kwast ontstaat. Heeft u geen bindtouw? Geen probleem – dan kunt u de kruiden ook later in de gesmolten boter leggen.

TOMAHAWK

 1. Haal het vlees minstens 1 uur van tevoren uit de verpakking en laat op kamertemperatuur komen. Dep al het vocht weg met een stuk stevig keukenpapier. 
 2. Bereidt de barbecue voor om direct te grillen op een temperatuur van 200 °C.
 3. Smeer de tomahawk in met een dunne laag plantaardige olie tegen het plakken en voor goede geleiding van de warmte. Bestrooi pas vlak voor het grillen ruim met zout – zo onttrekt het zout nog geen vocht en zal het vlees mooi gaan karamelliseren. 
 4. Plaats de zijkant met vet als eerste op de barbecue tot deze amberkleurig en iets opgetrokken is. Draai het vlees op een vlakke kant en laat de tomahawk 3 minuten liggen met de deksel dicht. Draai dan kwartslag  op dezelfde zijde voor een mooie grillruit en laat de tomahawk 2 minuten, wederom met de deksel dicht, liggen. Draai de tomahawk nu in zijn geheel om en herhaal de twee bovenstaande stappen.

Tip van chef | “Vindt u het lastig om de zware tomahawk te draaien? Pak het bot dan vast met een theedoek en flip ‘m!”

 1. Wanneer beide kanten van het vlees mooi zijn dichtgeschroeid, sluit u de luchtschuif aan de onderkant van de barbecue. Plet de tenen knoflook met de zijkant van u mes. Plaats een hittebestendig bakje op de barbecue, niet in direct vuur, en smelt hierin de boter met de geplette knoflook. Haal het van het vuur voordat de boter begint te bruinen.  
 2. Doop de kruidenkwast in de boter en bestrijk hiermee het vlees in aan beide kanten.
  Grill de tomahawk met de deksel dicht tot een kerntemperatuur van 46 °C (rare) of 54 °C (medium). Gebruik een kernthermometer in de onderkant van het vlees, waar bot stopt en steek het in van de zijkant naar het midden. 
 3. Haal de tomahawk van de barbecue en bestrooi met peper en naar smaak nog wat zout. Laat de tomahawk na het bereiken van de gewenste kerntemperatuur nog 5 minuten rusten op een rooster naast de barbecue, zodat het vocht dat vrijkomt opgevangen wordt. Draai dan om en laat nog 5 minuten rusten, zodat de sappen perfect verdeeld zijn.
 4. Houd het bot vast met een droge theedoek – deze is erg heet! Snijd de tomahawk met een scherp koksmes als eerste langs het bot en vervolgens in plakken tegen de draad in. Giet het opgevangen vocht weer over het vlees voor serveren en maak af met fleur de sel of Maldon zout.

CHERRYTOMATEN

 1. Spoel de cherrytomaten met koud water en zorg dat deze aan de tros blijven. Pak de takjes rozemarijn en tijm en vlecht deze door de steelaanzet van de cherrytomaten. Druppel een beetje olijfolie over de tomaten. Rooster de tomaten 3 minuten. De kruiden en rook zorgen samen voor extra aroma’s.

Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:


Tomahawk met cherrytomaten aan de tros

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Laat ons weten wat u vindt

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten