Chef

Joanna Jes-Szopa – I wine&dine

Seizoen

herfst

Gang

hoofdgerecht

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Ingrediënten:
600 g Charlotte aardappels
4 stengels bleekselderij
190 ml Olives&More olijfolie, plus extra voor bakken
80 ml citroensap
fleur de sel
handje verse platte peterselie
4 sliptongen
klontje boerenroomboter neutraal
knoflookteen
2 tl gedroogde oregano

Zelf in huis halen:
vers gemalen zwarte peper
bloem


Bereiding

1. Schil de aardappels en snij ze in 2 of 4 stukken, afhankelijk hoe groot ze zijn.

2. Was de stengels van de bleekselderij en snijd ze in stukken van 3 centimeter.

3. Doe de bleekselderij in een ruime pan met dikke bodem en voeg 90 ml olijfolie, 30 ml citroensap, zout, peper en voldoende water om de groenten te bedekken toe.

4. Kook de aardappels zonder deksel gedurende 35 minuten of totdat deze gaar zijn, giet af en meng ze vervolgens met de gehakte peterselie.

Salmoriglio saus

1. Doe één gepelde knoflookteen samen met zout in een vijzel en stamp de knoflook helemaal fijn.

2. Doe er 50 ml citroensap bij en voeg roerend of kloppend, in een klein straaltje, 100 ml olijfolie toe. Roer totdat het licht gebonden is.

3. Voeg de gedroogde oregano toe en breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat zout.

Sliptongen

1. Laat de vis op kamertemperatuur komen door deze 20 minuten voor het bakken uit de koelkast te halen.

2. Kraak de sliptongen: pak ze met een doek vast bij de staart en met de andere hand bij de kieuwen. Trek de vis vervolgens voorzichtig uit elkaar zodat deze een zacht krakend geluid maakt, maar niet doormidden scheurt. Op deze manier zullen de sliptongen niet krom liggen in de pan.

3. Maak ze goed droog en kruid met zout en versgemalen peper.

4. Smelt de boter samen met een scheutje olijfolie in een grote pan; door de olijfolie verbrandt de boter minder snel. U kunt ook geklaarde boter (ghee) gebruiken. Haal de sliptongen licht door de bloem, klop af en doe ze in de hete pan. Bak 2-3 minuten per kant, totdat ze mooi goud en krokant zijn.
Speel met het vuur, zet het hoger om ze dicht te schroeien en lager om ze verder te garen. Leg ze even op het keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

5. Besprenkel de gebakken sliptongen met de saus en serveer met de groenten.

Ingrediënten in dit recept

Joanna Jes-Szopa

over de Chef - Joanna Jes-Szopa – I wine&dine

Joanna, schrijfster van een culinaire blog, i wine&dine is opgeleid als kok en kookt de lekkerste gerechten met Lindenhoff producten en ze gaat voor ons en dus voor jullie heerlijke recepten maken die u in onze webwinkel terug kunt vinden en eenvoudig kunt bestellen! De passie voor koken en goed eten heeft Joanna via de genen van haar oma gekregen. En haar man stimuleert haar extra om veel te koken en dat begrijpen wij! Lekker eten is voor Joanna belangrijker dan snel."Eten heeft een emotioneel aspect en is niet alleen om de honger te stillen" Ze kookt elke dag en soms zelf meerdere keren per dag met veel aandacht en tijd.Ze is dol op eten, kieskeurig waar ze haar ingrediënten haalt, het liefst op vertrouwde plekken - boodschappen is een onderdeel van het kookritueel en voor Joanna ook een van de leukste!