Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

ingrediënten

Recept uit Foodies magazine Christmas issue 2019

4 Simmentaler entrecotes (à ca. 180 g)
2 el boter

Zelf in huis halen
1 el olie
grof zeezout
zwarte peper
keukenpapier
aluminiumfolie

Voor de jus
1 el boter
1 ui gesnipperd
½ bosje tijm blaadjes gerist en gehakt
2 el uiencompote potje, van Lindenhoff

Zelf in huis halen
½ el bloem
500 ml runderfond zelf maken of pot
zout en peper

Voor de gesmoorde pastinaak
4 pastinaken
250 g cavolo nero
2 el boter
3 takjes rozemarijn geplukt

Zelf in huis halen
zout en peper

Printen

Bereiding Simmentaler entrecote

Dit jaar shopten de redactie van de Foodies bij Lindenhoff voor de ingrediënten van hét kerstdiner. Waarin de Simmentaler entrecôte een centrale plek in het Foodies menu heeft gekregen. Een heerlijk recept met seizoensgroenten en een fijne volle jus die het bijzondere Simmentaler vlees compleet tot zijn recht laat komen. 

  1. Verhit voor de jus de boter in een pan en fruit er de ui ca. 4 minuten in. Voeg de tijm en de bloem toe en fruit nog ca. 1 minuut. Voeg al roerend geleidelijk de fond toe. Breng aan de kook en laat kort inkoken. Roer de uiencompote erdoorheen en breng de saus indien nodig op smaak met zout en peper.
  2. Schil voor de gesmoorde pastinaak de pastinaken en snijd ze in gelijke, langwerpige stukken. Was de cavolo nero, halveer de bladeren en verwijder
    de dikke nerven. Smelt de boter in een zware pan met deksel. Leg de pastinaken in de boter en bestrooi met zout en peper. Leg het deksel op de pan en smoor de pastinaken op laag vuur 8-10 minuten. Voeg de kool en de rozemarijn toe en zet het deksel terug op de pan. Smoor het geheel nog 5-7
    minuten, tot zowel de kool als de pastinaken mooi zacht zijn. Laat staan op heel zacht vuur.
  3.  Laat een zware bakpan zeer heet worden. Dep de entrecotes droog met keukenpapier. Verhit de olie in de pan en bak er de entrecotes ca. 2 minuten per zijde op hoog vuur in. Zet het vuur lager en voeg de boter toe. Bak de entrecotes nog 2 minuten verder. Neem uit de pan en laat losjes afgedekt met aluminiumfolie 4 minuten rusten.
  4. Verdeel de kool en pastinaak over borden. Bestrooi de entrecotes met ruim grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Leg op ieder bord een entrecote. Maak af met de uienjus en serveer direct. Lekker met verse aardappelpuree.

De ronde, zachte smaak van Prisecco Alcoholvrij Inspiration 4.0 sluit prachtig aan bij het zachte karakter van de entrecote, de kruidige invloeden van tijm en rozemarijn in de jus en de aardse tonen van van de pastinaak.

Ingrediënten in dit recept