Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

60 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

4 rode bietjes met loof
2 gele bietjes met loof
4-8 kleine worteltjes
100 g sugar snaps
200 g tuinbonen

1 tomaat
250 ml crème crue
eetbare bloemen
4 sneetjes zuurdesembrood van ca. 2 cm dik
½ bosje lavas
1 teentje knoflook
1 sjalotje gesnipperd

Zelf in huis halen
½ el olijfolie
1 el koudgeperste raapzaadolie
zeezoutvlokken en grofgemalen peper
sherry-azijn


Bereiding

  1. Was de bietjes, snijd het loof eraf en halveerde bietjes. Bewaar het loof. Was de worteltjes en halveer ze in de lengte. Dop de tuinbonen. Maak
    de sugarsnaps schoon en verwijder met een scherp mesje de draad. Doe de tuinbonen met de sugarsnaps in een zeefje en rooster ze direct boven houtskool in de barbecue 4-5 minuten. Schud regelmatig om.
  2. Meng de gehalveerde bietjes en worteltjes met de olijfolie. Rooster ze ca. 6 minuten op het rooster in de barbecue met het deksel dicht. De groenten moeten mooi karamelliseren maar niet aanbranden.
  3. Halveer de tomaat en schep de tomatenpitjes eruit. Meng de bietjes, worteltjes, tuinbonen en sugarsnaps met de tomatenpitjes en de raapzaadolie. Breng op smaak met zeezoutvlokken en grofgemalen peper. Verdeel over borden en schep er de crème crue overheen. Maak af met de bloemen en eventueel wat wortelloof.
  4. Rooster de sneetjes zuurdesembrood op de barbecue aan beide zijden goudbruin. Wrijf het teentje knoflook over het nog warme brood zodat
    het brood de smaak overneemt. Leg het loof van de bietjes op het rooster van de matig warme barbecue en sluit het deksel. Gaar het loof ca. 4
    minuten tot het geslonken is.
  5. Hak het bietenloof en de lavas grof en meng er de sjalot doorheen. Breng op smaak met zout, peper en wat sherry-azijn. Verdeel de ‘tapenade’ over de sneetjes zuurdesembrood. Serveer de toast bij de salade.