Chef

Kerstchef Thijs Berkers

Seizoen

winter

Gang

bijgerecht

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

6 grote vastkokende aardappels (bijv. La Ratte)
250 g katenspek, gesneden
250 g boeren roomboter
2,5 l volle melk
Geraspte parmezaanse kaas
750 g schorseneren, gewassen en geschild

Zelf in huis halen
200 g bloem
Snufje nootmuskaat


Bereiden kerstbijgerecht spektaart en schorseneer

Let op: de aardappel/spektaart smaakt op z’n best als je hem 24 uur van tevoren maakt

  1. Een dag van tevoren: verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Smelt 175 g boter en voeg de bloem toe. Gaar de roux tot de bloem gaar is. Voeg 2 l koude melk toe aan de roux en laat dit geheel al roerend inkoken. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Maak de aardappeltaart met plakjes aardappel, leg er vervolgens de spek op en bestrijk met de bechamel. Herhaal dit tot er 4 lagen zijn en eindig met een laagje geraspte Parmezaanse kaas. Bak de taart in circa 45 minuten gaar en goudbruin in de oven. Laat de taart afkoelen en zet hem 24 uur in de koelkast.
  2. De dag zelf: kook de schorseneren kort in de overige melk en bak ze op in roomboter. Verwarm de aardappeltaart in de oven.

Ingrediënten in dit recept

Thijs Berkers

over de Chef - Kerstchef Thijs Berkers

In het pittoreske Uden ligt een pareltje verscholen: restaurant Oonivoo met een Michelinster, waar chef Thijs Berkers met zijn team de mooiste gerechten kookt. Deze gepassioneerde chef werkt al meer dan 10 jaar met de producten van Lindenhoff, en daar zijn we trots op. We vroegen Thijs hoe zijn passie voor koken is ontstaan en wat hij belangrijk vindt in de keuken. En ook dit jaar heeft onze kerstchef weer een geweldig kerstmenu voor u gemaakt – zodat ook ù deze kerst thuis de sterren van de hemel kookt!