Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Chef

Chef Leonardo Pacenti

Seizoen

lente

Gang

bijgerecht

Bereidingstijd

35 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

2 kropjes radicchio (bittere rode sla), liefst de langwerpige (radicchio tardiva)
2 uien, in ringen
olijfolie
1 laurierblad
25 g rozijnen, geweld in warm water
50 ml appelazijn of witte wijnazijn
zout en peper 

Om te serveren:
30 g pijnboompitten, 10 min. geroosterd op 150 °C
2 el bladpeterselie, gehakt

Printen

Bereiding

Radicchio is familie van de witlof en heeft dus ook de bittere smaak van witlof. De bittere smaak wordt minder of verdwijnt zelfs als hij gekookt of anderszins gegaard wordt. Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld bij gegrilde vis.

  1. Fruit de uien met het laurierblad en een snufje zout ongeveer 30 minuten heel langzaam in een flinke scheut olijfolie. Ze mogen nauwelijks kleuren maar moeten zoet en geurig worden.
  2. Voeg de uitgelekte rozijnen, azijn en een scheutje water toe en laat nog 3 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Verwarm intussen de oven voor. Snijd de radicchio in vieren. Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Leg de radecchio erin en bestrooi met zout en peper. Zet 15 minuten in de oven.
  5. Leg op een schaal en giet het hete uienmengsel erover. Laat minstens een paar uur staan.
  6. Bestrooi voor het serveren met de pijnboompitten en bladpeterselie. Serveer op kamertemperatuur.

Dit recept is afkomstig uit De bijbel van de Italiaanse keuken, hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Italiaanse keuken wil leren kennen. Samen met Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti — chef van restaurant Toscanini in Amsterdam — maakt u een culinaire reis door Italië, waarbij alle regio’s aan bod komen. Met meer dan 200 klassieke én moderne recepten voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok!

Ingrediënten in dit recept

over de Chef - Chef Leonardo Pacenti