Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

summer

Gang

main

Duration

300 minutes

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

voor ca. 4 personen

Voor de pulled pork
500 g varkensschouder in stukken van ca. 5 cm
1 ui in partjes
2 tenen knoflook, gepeld
1/2 limoen in partjes
1 handsinaasappel – 1/2 in partjes, 1/2 uitgeperst
2 takjes oregano

Voorraadkast:
125 g reuzel
1 jalapeño in de lengte gehalveerd
eventueel aluminiumfolie

Voorraadkast voor de rub:
1 tl kaneelpoeder
2 tl chilipoeder
2 tl zout
2 tl komijnpoeder

Voor de pico de gallo
1 tomaat
1/2 rode peper
sap van 1⁄2 citroen
1⁄2 el fijngehakte korianderblaadjes

Voorraadkast:
1/2 sjalot

Voor de guacamole
1 tenen knoflook
1/2 rode peper evt. de zaadlijst verwijderd
handvol koriandersteeltjes
sap van 1 limoen
2 rijpe avocado’s

Voorraadkast:
zout
vijzel

Voor erbij
1 rode ui in dunne ringen
sap van 1/2 limoen
10-15 kleine maïstortilla’s
handvol korianderblaadjes
1 limoen in partjes

Voorraadkast:
zout en peper
hot sauce

 

Printen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 110 °C / hetelucht: 90 °C). Meng de specerijen voor de rub en wrijf het het varkensvlees in stukken van ca. 5 centimeter hier rondom goed mee in. Verdeel het vlees, de ui, de knoflook, de limoen- en sinaasappelpartjes, de takjes oregano en de jalapeño’s over een gietijzeren pan of een ovenschaal waarin het precies past, zodat alles goed strak tegen elkaar aan zit. Smelt de reuzel (let op: dit duurt even!) en giet deze samen met het sinaasappelsap over het geheel tot het bijna helemaal onderstaat.
  2. Leg een deksel op de pan of dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Zet de pan of ovenschaal ca. 4 uur in de oven tot het vlees heel zacht is en een kerntemperatuur van 78 °C heeft.
  3. Meng de rode uienringen met het limoensap en wat zout. Laat afgedekt minstens 2 uur staan. Snijd voor de pico de gallo alle ingrediënten zeer fijn en meng ze met elkaar. Haal eventueel de zaadlijsten uit de peper als u niet van te pittig houdt.
  4. Stamp voor de guacamole de knoflook, de rode peper en de koriandersteeltjes met het zout fijn in een vijzel. Voeg het limoensap en het vruchtvlees van de avocado’s toe en stamp tot een grove guacamole. Voor een gladde (en snelle) guacamole kunt u ook alle ingrediënten glad pureren in een keukenmachine of blender.
  5. Laat het vlees afkoelen tot kamertemperatuur. Schep het vlees uit het vet en trek het met twee vorken uit elkaar. Meng er eventueel wat van het vet doorheen om het smeuïger te maken. Bak het vlees kort in een hete pan of onder de grill in de oven tot het knapperige randjes krijgt.
  6. Verwarm de tortilla’s kort aan beide kanten in een hete, droge koekenpan. Serveer de tortilla’s met het vlees, de hot sauce, de guacamole, de pico de gallo en de uienringen. Garneer met de korianderblaadjes en serveer er de limoenpartjes bij.

Tips van slager Bert voor de perfecte pulled pork

  • Varkensvlees

De naam zegt het al – pulled pork maakt u van varkensvlees. U kunt kiezen voor varkensnek of schouder. Bij de slagerij van Lindenhoff zit aan de snit van de schouder van Baambrugs big een mooi stuk zwoerd. Dat zorgt voor extra veel smaak tijdens het langzame garen. Daarom gaan we zelf het liefst aan de slag met de schouder van Baambrugs big.

  • Bereiding

Met een beetje geduld en de juiste temperatuur is het bereiden van pulled pork een fluitje van een cent. Het is verrukkelijk van de barbecue, maar ook in de oven gaart het vlees perfect. Zorg in beide gevallen dat de temperatuur rond de 100 °C blijft en werk naar een kerntemperatuur van 78 °C. Dit duurt ongeveer 4 uur – het is het wachten meer dan waard!

  • Plukken

Pulled pork is pas pulled pork als het in kleine stukjes geplukt is. Het vlees is na bereiding ontzettend mals en dus heel gemakkelijk met je handen of een vork uit elkaar te trekken. Gewoon beginnen – het valt vanzelf helemaal uit elkaar!

  • Extra’s

Wanneer het vlees klaar is, kunt u het heerlijk in een broodje eten, maar voor een Mexicaanse fiësta gaat u natuurlijk voor een mooie maïstortilla van Taiyari. Nóg lekkerder is het met sappige limoen, ingemaakte rode ui en een flinke hand verse koriander. Maak het helemaal af met een schep romige crème fraîche.

  • Tip

Kiest u  liever voor een snelle variant? Lindenhoff heeft ook gepekeld en gerookt pulled pork. Zo voorbereid dat hij na een half uurtje op de bbq al helemaal gaar is.

Ingrediënten in dit recept

LAAT ONS WETEN WAT U VINDT