Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

25 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

HOOFDGERECHT VOOR 2 PERSONEN

2 preien
½ zuurdesembrood
10 g dille
½ teen Lautrec knoflook
½ Sorrento citroen, rasp en sap
20 g roomboter + extra voor bij het brood
2 heilbotfilets met vel

VOORRAADKAST

50 ml olijfolie + extra om in de bakken
zout en peper

HOOFDGERECHT VOOR 4 PERSONEN

4 preien
1 zuurdesembrood
20 g dille
1 teen Lautrec knoflook
1 Sorrento citroen, rasp en sap
40 g roomboter + extra voor bij het brood
4 heilbotfilets met vel

VOORRAADKAST

75 ml olijfolie + extra om in de bakken
zout en peper

Printen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het wit van de prei over de lengte door en vervolgens in stukken van 10 centimeter. Spoel eventueel schoon als u nog veel aarde tussen de prei ziet zitten. Bewaar het groen van de prei voor het trekken van bouillon of om mee te stoven in een ander gerecht.
  2. Bak het brood 10 minuten in de oven. Rasp ondertussen de schil van de citroen en bewaar apart. Hak de dille grof en doe samen met 75 milliliter olijfolie, ½ teen knoflook en 1 eetlepel citroensap in de beker van een staafmixer of kleine blender en pureer. Proef en breng op smaak met zout en de citroenrasp.
  3. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en smelt hierin de boter. Rangschik de prei met de opengesneden kant naar beneden in de pan en bak 2 tot 3 minuten tot de onderkant mooi goudbruin is. Voeg 50 milliliter water toe en doe een deksel op de pan. Laat de prei 5 minuten zachtjes smoren.
  4. Verhit in een andere koekenpan 2 eetlepels olijfolie op hoog vuur. Breng de heilbot aan beide kanten op smaak met zout en leg met het vel naar beneden in de koekenpan. Druk goed aan met een spatel zodat de vis niet opkrult.
  5. Bak de vis 2 tot 3 minuten aan 1 kant totdat het vel mooi knapperig is en de vis voor de helft gaar. Draai de vis om en bak nog 1 minuut aan de andere kant.
  6. Haal de prei uit de pan en leg met de opengesneden kant naar boven op de borden. Breng op smaak met zout. Verdeel de vis en het brood over de borden en schep de dille-olie over de prei en vis. Serveer extra boter bij het brood.

Ingrediënten in dit recept