Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Gevulde kalkoen met rode wijn saus

Seizoen

winter

Gang

main

Bereidingstijd

240 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Gevulde kalkoen
50 g ongezouten boter, op kamertemperatuur

Voor de saus
750ml water
250ml rode wijn
1 stengel selderij
1 ui, geschilde en in 4 stukken

Zelf in huis halen
peper
zout
2 el bloem

Printen

Bereiding kalkoen

 1. Haal de kalkoen en de boter een half uur van tevoren uit de koelkast en laat allebei op kamertemperatuur komen. Je kan de kalkoen alvast uit de verpakking halen. Dep daarna de kalkoen met keukenpapier droog.
 2. Zet het rooster klaar op je aanrecht en verwarm de oven voor op 200°C. De braadslee kan alvast onderin de oven worden gezet om het braadvocht en vet van je kalkoen op te vangen. Het moet daarom op zijn minst zo groot zijn als je kalkoen. Zet ook alvast alle benodigdheden klaar.
 3. Smeer de kalkoen nu in met de zachte boter, bestrooi met zout en peper en wrijf alles goed in.
 4. Nu is het tijd om je kalkoen op het rooster te leggen en eventueel een vleesthermometer tussen de poot en de borst te steken. Het is belangrijk om deze op de juiste plek te plaatsen, omdat je hier straks de kerntemperatuur voor een perfect gegaarde kalkoen afleest.
 5. Schuif nu de kalkoen op het rooster boven de braadslee in de oven, zodat boven de kalkoen nog wat ruimte over is. Na 20 minuten mag de hitte naar 120°C worden verlaagd. Je zet nu 5 minuten lang de deur van je oven op een kier, zodat de temperatuur wat sneller omlaag gaat. Doe daarna de deur weer dicht.
 6. Nu moet de kalkoen nog ongeveer 2 ½ uur garen. Of en wanneer je kalkoen daadwerkelijk klaar is, zie je straks aan de kerntemperatuur. Kijk na 1 en na 2 uur even naar de kalkoen en de thermometer. Wanneer je kijkt kun je de kalkoen met een kwast of een lepel met het vet uit de braadslee bestrijken. Lijkt je kalkoen aan de buitenkant al vrij bruin?Dek je kalkoen dan met aluminiumfolie af, voordat je hem weer in de oven schuift.
 7. Na 2 ½ uur zou je kalkoen bijna op de ideale kerntemperatuur van 70°C moeten zitten. Check de thermometer en prik voor de zekerheid ook met een saté spies in de zij en poot van de kalkoen. De kalkoen is gaar vanbinnen als er heldere sap uitkomt. Is je kalkoen nog niet helemaal op temperatuur? Blijf nu in de buurt van je oven en kijk om de 5 minuten naar de temperatuur. Klopt de kerntemperatuur en komt er heldere sap uit het vlees? Dan is je kalkoen klaar en heeft het als het goed is een mooie, goudbruine en knapperige huid. Haal de kalkoen uit de oven en bedek losjes met aluminiumfolie. Nu moet je kalkoen nog een kwartier rusten, voordat hij kan worden geserveerd. Gebruik de tijd om de saus voor erbij te maken.
 8. Verwijder de vleugels van de kalkoen. Snij nu dunne plakken vanaf de voorkant. Voor het serveren van je kalkoen heb je een goed, scherp en lang mes nodig en bijvoorbeeld een taartschepper, zodat je de plakken met de vulling goed op de borden kan verdelen. Eet smakelijk!

Recept voor de saus
Met een heerlijke saus maak je de kerstkalkoen helemaal af. Dit kalkoen saus recept past perfect bij onze gevulde kerstkalkoen.

 1. Breng 750 ml liter water samen met de rode wijn, selderij, ui en de kalkoen braadsap uit de ovenvorm aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuten zonder deksel koken.
 2. Giet de jus nu door een fijn zeef in een pan en breng nog een keer aan de kook.
 3. Meng nu de bloem, een snufje zout en 2 eetlepels water tot een glad mengsel en giet onder roeren bij de jus. Laat dit nu 10 minuten lang zachtjes koken.
 4. Op smaak brengen met een beetje zout en peper en tot het serveren warm houden.
 5. Sappig wit vlees met rode wijnsaus verdient de zachte, ronde aroma’s van de rode Prisecco Alcoholvrij Inspiration 4.0. De aardse, zachte tonen van rode biet en het sappige van rijpe kersen en paprika sluiten er mooi bij aan.

Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:


Gevulde kalkoen met rode wijn saus

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Laat ons weten wat u vindt

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten