Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Chef

Chef Luuk Langendijk

Seizoen

winter

Gang

voorgerecht

Bereidingstijd

110 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1 knolselderij zonder loof
60 g geitenboter
8 plakjes lardo
handje walnoten
1 takje lavas

Voorraadkast | zelf in huis
zout en peper
2 el olijfolie

Printen

Gepofte knolselderij met lardo en walnoot

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak de ongeschilde knolselderij goed nat onder de kraan en bestrooi deze boven de gootsteen rondom met ruim zout.
  3. Leg de knolselderij op een ruim stuk aluminiumfolie en schenk hier twee eetlepels olijfolie en een eetlepel water overheen.
  4. Vouw de aluminiumfolie losjes dicht. Zorg dat het pakketje goed afgesloten is, maar dat er wat ruimte overblijft voor de stoom die tijdens de bereiding ontstaat.
  5. Leg de knol in de oven en pof deze gedurende 40 – 90 minuten, afhankelijk van de grootte van de knol. Controleer met een naald of een dun mesje of de knol goed gaar is. Deze moet geen weerstand meer bieden. Laat de knolselderij vervolgens even afkoelen.
  6. Schil de knolselderij ruim met een mes. Snijd de knol vervolgens in grove stukken, door deze in kwarten en daarna nogmaals in vieren te snijden.
  7. Verhit de geitenboter in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de stukken in de boter tot deze karamelliseren. Let op: de knolselderij moet mooi bruin worden. Haal uit de pan en breng op smaak met peper en zout.
  8. Verdeel de knolselderij over de borden en drapeer de lardo hier overheen. Garneer met een paar kwartjes walnoten en gescheurde blaadjes lavas en maak af met een lepel gesmolten geitenboter uit de pan.
Tip van Chef Luuk:

De knolselderij kunt u de dag van tevoren al poffen – volg dan stap 1 t/m 5. Sterker nog, deze wordt hier nóg smaakvoller van! Laat de knol wel in het aluminiumfolie zitten tot u klaar bent om hem te schillen.

Ingrediënten in dit recept

Luuk Langendijk restaurant As

over de Chef - Chef Luuk Langendijk

Wie ooit bij restaurant As in Amsterdam aan tafel heeft gezeten weet het; dit is een bijzondere plek! Onze Chef van de Maand Luuk Langendijk is een echte creatieve fijnproever die in zijn rustieke buitenkeuken op open vuur van de meest eenvoudige ingrediënten iets bijzonders weet te maken. Voor zijn gerechten kiest hij voor de mooiste lokale producten; seizoensgroenten van de volle grond, de beste kwaliteit vlees en Hollandse boerenkazen. We zijn trots dat Luuk al jaren kookt met onze producten en vroegen hem naar hoe het allemaal begon, en waar zijn passie voor koken met lokale ingrediënten vandaan komt.