Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Bereidingstijd

80 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Personen: 2 // Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten
500 g vastkokende aardappels
400 g sperziebonen
4 tenen knoflook
10 g salie
400 gram runderbavette
½ citroen, sap
50 g roomboter
mayonaise om te serverenZelf in huis
zonnebloemolie om te frituren (optioneel)
olijfolie
zout en peper

 

Personen: 4 // Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten
1 kilo vastkokende aardappels
800 g sperziebonen
8 tenen knoflook
10 g salie
800 gram runderbavette
1 citroen, sap
100 g roomboter
mayonaise om te serverenZelf in huis
zonnebloemolie om te frituren (optioneel)
olijfolie
zout en peper

Printen

Bereiding

1. Snijd de aardappels in dikke frieten en leg 30 minuten in een kom met koud water om een deel van het zetmeel te onttrekken. Haal uit het water en dep droog.

2. Verhit zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 160 °C. Bak de friet 2 tot 4 minuten tot hij gaar is vanbinnen maar nog niet verkleurd. Laat uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Als je geen zin hebt om te frituren, kun je de friet ook bij de sperziebonen in de oven doen.

Verhit de oven op 220 °C.

3. Trim de kontjes van de sperziebonen en plet de knoflook met de zijkant van een mes (laat te schil zitten). Meng de bonen en de knoflook in een ovenschaal of op een bakplaat met en paar eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout.

4. Snijd de citroen in parten en leg bij de sperziebonen. Als je de friet in de oven doet, leg deze dan op een aparte bakplaat, maak aan met flink wat olijfolie en zout en doe deze bovenin de oven.Rooster de bonen (en eventueel de friet) circa 30 minuten tot ze op sommige stukken zwartgeblakerd zijn. Dikke bonen hebben misschien iets langer nodig.

5. Ga ondertussen aan de slag met het vlees en saliezout. Haal de blaadjes van de salie en hak deze zo fijn mogelijk. Meng met 1 eetlepel zout. Je hebt voor het vlees niet al het zout nodig, maar het is ook lekker op je gekookte eitje of om op groente te strooien. Verhit als de boontjes bijna klaar zijn een paar eetlepels olijfolie op hoog vuur in een koekenpan. Bak de bavette 2 tot 3 minuten aan 1 kant. Draai het vlees om, voeg de boter toe en bak nog 2 minuten tot medium-rare.

6. Haal het vlees uit de pan en laat 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Verhit intussen de frituur tot 190 °C en bak de friet nog 4 minuten, tot deze goudbruin en knapperig is. Doe dit in delen, zodat er niet te veel tegelijk in de pan zit. Laat uitlekken en breng op smaak met zout.

7. Haal de sperziebonen uit de oven en knijp de gebakken citroen erboven uit. Verdeel de friet, sperziebonen en bavette over 2 borden. Breng het vlees op smaak met versgemalen zwarte peper en het saliezout. Serveer de friet met mayonaise.