Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

winter

Gang

side

Duration

60 minutes

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen

600 g la ratte aardappel
250 g boerenkool, gestript
150 g epoisses, in blokjes
1 el boter
120 ml melk

Voorraadkast

1 el zonnebloemolie
1 el ciderazijn
Peper en zout

Printen

Bereiding

  1. Zet een pan met flink gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen in de schil in 20 minuten gaar.
  2. Scheur ondertussen de boerenkool van de nerf en scheur deze in grove stukken. Voeg zonnebloemolie en zout toe en wrijf de boerenkool hier goed mee in.
  3. Haal de aardappelen uit het water en laat licht afkoelen tot u ze vast kan houden. Verwijder vervolgens met een mesje de schil.
  4. Druk de aardappelen met de hand door een zeef, of gebruik een puree knijper. Meng direct de boter en de helft van de epoisses in kleine blokjes door de aardappelpuree.
  5. Voeg al roerend met een garde de melk toe tot dat de puree de dikte heeft van lobbige vla. Wrijf vervolgens opnieuw het puree mengsel door een zeef. Tip: dit gaat het makkelijkste met een pollepel. Roer de puree nog eens goed door en breng op smaak met peper en zout. Het resultaat moet mooi lobbig en glad zijn. Let op: de puree is goed op te warmen maar mag zeker niet meer worden gekookt.
  6. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de boerenkool knapperig. Schrik niet als de randjes (donker)bruin kleuren, dit zorgt voor heerlijke knapperige stukjes – uiteindelijk het lekkerste deel! Voeg eventueel een klein scheutje water toe om de boerenkool te garen, maar laat dit volledig verdampen en bak de boerenkool verder. Blus af met 1 el azijn, roer snel door en haal de boerenkool vervolgens direct uit de pan: door de hitte verbrandt anders de azijn. Proef de boerenkool en zout eventueel nog een beetje na.
  7. Schep paar lepels mousseline in het bord. Verdeel hierover de resterende blokjes epoisses, en garneer tot slot met de boerenkool.
“de aardappelen worden in de schil gekookt omdat er in de schil veel smaak zit”

Ingrediënten in dit recept

LAAT ONS WETEN WAT U VINDT