Chef Maik Kuijpers
Chefkok Maik Kuijpers kookte 14 jaar lang de sterren van de hemel als chefkok bij de Librije. Vorig jaar werd het tijd voor Maik om op eigen benen te gaan staan, en sindsdien werkt hij aan allerlei uitdagende projecten. Waaronder een nieuw brasserie concept in Amsterdam in samenwerking met Lindenhoff, en natuurlijk een bijzonder kerstmenu waar u deze kerst thuis van kunt genieten!
Van eigen bodem
“Eigenlijk was ik al van jongs af aan bezig met koken en eten. Ik was geïnteresseerd in het verhaal achter de producten, hoe dingen gemaakt worden. Bij de Librije heb ik zoveel geleerd. Vooral over de producten, smaken, structuren en filosofie van de gastronomie. Dat niet alles van ver hoeft te komen bijvoorbeeld. Waarom zou je lam uit het buitenland halen terwijl we prachtig lamsvlees hebben van eigen bodem? Dat heeft mij echt gevormd tot wie ik nu ben, en ook hoe ik over eten denk. Ik vind het belangrijk dat mensen weer weten waar dingen vandaan komen. De Nederlandse keuken is een hele mooie keuken. Dingen zelf plukken, met de seizoenen werken als de producten op hun mooist zijn – daar ben ik mee opgegroeid en dat is hoe ik graag kook.”
Dingen zelf plukken, met de seizoenen werken als de producten op hun mooist zijn – daar ben ik mee opgegroeid.
Brasserie Carstens
“Het was spannend om zelf te gaan ondernemen en mijn eigen dingen te ontwikkelen maar het heeft goed uitgepakt. Ik ben momenteel onder andere bezig als conceptchef van een nieuwe brasserie in Amsterdam die in januari zijn deuren opent. De keuken wordt laagdrempelig met vooral Nederlandse producten. Het draait om ingrediënten van hoge kwaliteit met veel smaak – wat je ziet is wat je krijgt. Eén van de gerechtjes is bijvoorbeeld Noordzee tong met een caesar salad van boerenkool. Nederlands met een twist. De brasserie zit in het Victoria hotel en zal Carstens gaan heten, vernoemd naar de bekende eigenwijze familie die in het pand heeft gewoond.”
Kerst
“Met kerst draait het voor mij echt om genieten met vrienden en familie. Je moet vooral niet teveel in de keuken staan, maar ook zelf lekker aan tafel kunnen zitten. Daarom heb ik een kerstmenu ontwikkeld wat je voor een groot deel van tevoren kunt voorbereiden. Op de dag zelf ben je eigenlijk snel klaar. En ook dit menu is Nederlands met een twist, met bijvoorbeeld kalfstong en Remeker kaas als voorgerecht, gestoofde varkenswangen en topinamboer als hoofdgerecht en wentelteefjes van Fries suikerbrood met blauwe bessen als dessert. Lekker en toch bijzonder!”
De selectie van Maik Kuijpers
Delicious cheeses, game and mushrooms — discover our season selection.
Salade van gebakken langoustine, gasconne rundertong, gekookte bietjes en zure room
Van: Chef Maik Kuijpers
Bekijk het receptZacht gegaarde varkenswang met aardpeer, truffel en rauwe paddestoelen
Van: Chef Maik Kuijpers
Bekijk het receptGebakken Fries suikerbrood, blauwe bessen, honing, marscarpone en dragon
Van: Chef Maik Kuijpers
Bekijk het recept