Chef

Barbecue meester Gertjan van Dijk

Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

2 kg mosselen
1 teentje knoflook, geperst
1 ui, fijn gesnipperd
2 venkelknollen, in fijne stukken
1 laurierblaadje
1 verse rode peper, fijngehakt
100 ml witte wijn
250 ml crème fraiche
Bosje verse peterselie, fijngehakt

Zelf in huis halen
2 eetl. olijfolie
2 eetl. rode wijnazijn
(pecan) rookhout


Bereiding

Let op: onze Zeeuwse bodemmosselen zijn alleen online verkrijgbaar. Komt u liever naar de Marché? Bestel de mosselen dan van tevoren in de webwinkel en kies voor ophalen, dan zorgen wij dat ze voor u klaar staan wanneer u uw boodschappen komt doen!


  1. Voeg de knoflook, ui, venkel, laurier, olijfolie en wijn samen voor de dressing van de mosselen en zet apart. Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder openstaande en beschadigde exemplaren.
  2. Maak de barbecue gereed om direct te grillen met een gietijzeren rooster op 250 graden. Steek de barbecue aan. Als de barbecue op temperatuur is voeg wat (pecan) rookhout toe aan de kolen.
  3. Verspreid de mosselen op het rooster. De temperatuur van de barbecue zakt naar ongeveer 130 graden doordat de mosselen gaan stomen.
  4. Controleer na 2 minuten de mosselen. Doe de deksel voorzichtig open (vanwege de stoom). Zijn nog niet alle mosselen open? Open de luchttoevoer maximaal en blijf in de gaten houden.
  5. Schep de mosselen van de barbecue. Verwijder de kapotte mosselen of die niet open zijn gegaan. Meng de mosselen met de dressing. Schep de crème fraiche erover en bestrooi met peterselie. En schenk een lekker glaasje witte wijn in!

 

Tip: liever de mosselen in een pan op de barbecue bereiden? Zet een pan of bakplaat met olijfolie op de barbecue en fruit de knoflook en ui gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de venkel, laurier en mosselen toe en blus af met witte wijn. Kook met de deksel op de pan of een gesloten barbecue circa 8 minuten tot de mosselen zich openen. Schud halverwege even om. Verwijder de kapotte mosselen of die niet open zijn gegaan. Schep de crème fraiche erover en bestrooi met peterselie.

Ingrediënten in dit recept

Lindenhoff barbecue meester Gert Jan van Dijk

over de Chef - Barbecue meester Gertjan van Dijk

Ontdek meer recepten