Het doel van boer Dirco
Het Wereld Natuur Fonds presenteert een serie van Jasper Spanjaart: Bodemprijs. In aflevering 3 vertelt onze boer Dirco over rentmeesterschap; het streven om de aarde beter achter te laten als dat hij hem heeft ontvangen. “Mijn doel is om samen te werken met de natuur en eruit te oogsten. Dat is mijn idee van boeren. Het is de kunst om te genieten van elk detail in de natuur; bloemen, planten, insecten, vogels, bomen en dieren. De natuur, dat blijft gewoon de grootste motivatie. Om als boer samen te werken met de natuur is mijn grootste prioriteit. Ik geloof dat de hele samenleving een ontzettende uitdaging heeft om het voedselsysteem te veranderen. Maar het kan wel.” Bekijk hieronder de mini-documentaire en ontdek de missie van onze boer Dirco!
Natuurlijk boeren
Lindenhoff heeft als missie om zo duurzaam mogelijk te produceren, met aandacht voor plant en dier en aarde. Elke dag zorgen onze boeren met veel liefde voor onze koeien en varkens. Naar onze mening smaakt vlees het best als dieren een goed leven hebben gehad. Ieder product in ons assortiment is geselecteerd omdat het de best smakende is in zijn soort. Onze ervaring en overtuiging stellen dat die beste smaak altijd voortkomt uit productiemethoden die dicht bij de natuur blijven en waarin het welzijn van mens, dier en aarde centraal staat. De beste smaak is daardoor ook altijd smaak zoals de natuur het bedoeld heeft: authentieke smaak.
Ontdek meerGasconne rund
Gasconne is een Race Rustique, een ras dat nooit gekruist is voor betere prestaties en daarom een echt slowfood ras is. Het ras is afkomstig uit de Pyreneeën en wordt sinds 1986 in Baambrugge gefokt. De Citroën werd gestart en met een gangetje van 120 km/u én het plan om 35 koeien plus een aantal Gasconne varkens te kopen, werd er naar Zuid-Frankrijk gereden. Tegenwoordig heeft Lindenhoff 75 hectare grasland voor de koeien in Baambrugge.
Lees meerGasconne varken
In de bossen van de Pyreneeën loopt het Gasconne varken. Een zeer oud weidevarken van het Iberische soort met horizontaal staande, naar voren gerichte oren. De Gasconne is tegenwoordig grotendeels weg gekruist en daarom nu zeer zeldzaam. Deze varkens zijn afkomstig uit dezelfde streek als het Gasconne rund en ook bekend onder de naam “Noire the Bigorre”. De Gasconne graast al jaren in de Baambrugse weide van Lindenhoff. Tientallen jaren geleden werd er besloten dat er ook maar eens wat Gasconne varkens moesten komen. De Citroën werd gestart en met een gangetje van 120 km/u én het plan om 35 koeien plus een aantal Gasconne varkens te kopen, werd er naar Zuid-Frankrijk gereden.
Lees meerSimmentaler rund
Het Simmentaler rund stamt af van het Berner Stamboekvee uit Berner Oberland in Zwitserland; de officiële benaming is Simmentaler (Fleckvieh). Het is een middelgroot tot groot rund met stevige botten en een goede bespiering. Het dier is gevlekt met lichtgeel tot roodbruine vlekken op een witte ondergrond. Het is van nature een dubbeldoelras met een goede melkproductie en behoorlijke vleesproductie. De Lindenhoff selectie van het Simmentaler rund komt uit Zuid-Duitsland en heeft een goede vetdooradering en een vrij grove draad. De dieren lopen in de uitlopers van de Alpen en hebben hun leven lang natuurlijke, plantaardige voeding gegeten.
Lees meerHet Baambrugs Big
Op zoek naar gezond en smaakvol varkensvlees werkte Lindenhoff oprichter Ben te Voortwis samen met meester-kok Robert Kranenborg om een bijzonder ras te kruisen. Boer Ben werd benaderd door Robert Kranenborg — toentertijd chef van restaurant La Rive in het Amstel Hotel — met het verzoek om smaakvol varkensvlees, omdat er niemand was in Nederland die hem dat nog kon leveren. Vanuit die behoefte is Ben, naast zijn Gasconne runderen, ook varkens op zijn boerderij gaan houden en zodoende ontstond in 1992 het Baambrugs Big op het erf van Lindenhoff.
Ontdek meer