Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Het Baambrugs big

Op zoek naar gezond en smaakvol varkensvlees werkte Lindenhoff oprichter Ben te Voortwis samen met meester-kok Robert Kranenborg om een bijzonder ras te kruisen. Boer Ben werd benaderd door Robert Kranenborg — toentertijd chef van restaurant La Rive in het Amstel Hotel — met het verzoek om smaakvol varkensvlees, omdat er niemand was in Nederland die hem dat nog kon leveren. Vanuit die behoefte is Ben, naast zijn Gasconne runderen, ook varkens op zijn boerderij gaan houden en zodoende ontstond in 1992 het Baambrugs Big op het erf van Lindenhoff.

OPEN LUCHT OP STRO

Het Baambrugs Big is een varken dat leeft in de open lucht, waar het samen met soortgenoten lekker kan spelen en wroeten in de modder, slapen op zacht stro en kwispelen met zijn staart. Het Baambrugs big heeft een divers dieet dat voor een deel bestaat uit afvalproducten van de boerderij, waaronder bijvoorbeeld voerresten van de koeien en etenswaren uit de keuken van de boer. De biggen groeien rustig samen op en worden ongeveer 8 weken door de moeder gezoogd. Daarna worden ze bijgevoerd met brok op basis van melk zonder toevoeging.

DICHT BIJ DE NATUUR

Het uitgangspunt is om de huisvesting, verzorging en het voer van de varkens zo dicht mogelijk bij de natuur te houden. Dit houdt in dat alle varkens in ruime hokken en volop in het stro liggen. Ook hebben alle varkens de gelegenheid om buiten te lopen via een uitloop. De jonge beertjes worden niet gecastreerd en de staartjes van de biggetjes worden niet gecoupeerd. In de kraamstal kunnen de biggen een paar weken extra bij de zeug blijven. Het voer voor de dieren bevat geen soja maar veel granen, erwten en soortgelijke natuurproducten.

DE SMAAK VAN BAAMBRUGS BIG

Het Baambrugs Big groeit op in de Baambrugge en omstreken en is een culinaire delicatesse vanwege de jonge en smaakvolle karaktereigenschappen van het vlees. Het vlees is rosé van kleur doordat het goed haar sappen vasthoudt. Daarnaast bevat het voer gezonde omega 3 en omega 6 vetzuren. Het vlees is daarmee niet alleen smaakvoller maar ook gezonder voor de consument. Binnen onze scharrelvarkenshouderij wordt een unieke kruising gefokt tot het Baambrugse big. In deze foklijn wordt de moederlijn geselecteerd op een rustig karakter en de vaderlijn op de unieke smaak van het vlees. Het Baambrugse big heeft een slachtgewicht van +/- 80 kg. Het vlees heeft van zichzelf smaak, een mooie vetlaag en een donkere kleur, zoals varkensvlees ooit bedoeld was.

DIRCO EN JOËLLE TE VOORTWIS

Inmiddels heeft Ben in 2008 de boerderij aan zijn zoon en schoondochter, Dirco & Joëlle, overgedragen. Zij wonen en werken met hun vier kinderen op de boerderij. Zoals dat gaat met nieuwe generaties, zitten Dirco en Joëlle ook niet stil en hebben zij het Baambrugs Big weer verder ontwikkeld. Zij hebben de kruising verfijnd en een uniek voerrecept ontwikkeld. Daarnaast werd hun eigen boerderij te klein om in de vraag te kunnen voorzien.

KLEINSCHALIGE BOEREN

Omdat ze niet geloven in steeds groter groeiende boerderijen, hebben zij gezocht naar kleinschalige, extensieve en zelfstandige boeren die ook Baambrugs Big voor hen wilden gaan houden. Op deze manier geeft het Baambrugs Big boeren weer de mogelijkheid om zelfstandig en gepassioneerd met hun varkens bezig te zijn. Inmiddels zijn er, naast Dirco en Joëlle, 4 andere varkenshouders en een aantal hobbyhouders, die het Baambrugs Big op de boerderij hebben rondlopen.

“Een zelf ontwikkelde kruising van oude varkensrassen”

– Joëlle te Voortwis

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten