Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Het Gasconne varken

In de bossen van de Pyreneeën loopt het Gasconne varken. Een zeer oud weidevarken van het Iberische soort met horizontaal staande, naar voren gerichte oren. De Gasconne is tegenwoordig grotendeels weg gekruist en daarom nu zeer zeldzaam. Deze varkens zijn afkomstig uit dezelfde streek als het Gasconne rund en ook bekend onder de naam “Noir de Bigorre”. De Gasconne graast al jaren in de Baambrugse weide van Lindenhoff. Tientallen jaren geleden werd er besloten dat er ook maar eens wat Gasconne varkens moesten komen. De Citroën werd gestart en met een gangetje van 120 km/u én het plan om 35 koeien plus een aantal Gasconne varkens te kopen, werd er naar Zuid-Frankrijk gereden.

Koeien en varkens

Aan het einde van de deal werd dan ook gezegd: “we kopen de koeien alleen als er ook een zeug en een beer bijzitten”. Normaliter kan men deze varkens niet exporteren en alleen kopen als ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. De Franse boer ging, hoe kan het ook anders, na wat gesputter dan toch overstag. Er is dus voor Lindenhoff een uitzondering gemaakt – en daarom lopen er prachtige Gasconne varkens op onze boerderij in Baambrugge.

Exclusief ras

Wij zijn in Europa het enige leveranciersbedrijf dat deze varkens levend mag houden en ermee mag fokken. Doordat het fokprogramma in eigenhand wordt gehouden is het een zeer exclusief ras buiten de Pyreneeën. Nadat het oerras bijna dreigde uit te sterven, is men in Frankrijk op kleine schaal begonnen Gasconne te fokken. Inmiddels is het exclusieve ras gered en met zijn 600 moederdieren gaat het gelukkig weer goed.

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten