Chef Joris Bijdendijk

Topchef Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS in Amsterdam is zeker geen onbekende meer in de culinaire wereld. Hij groeide in amper zes jaar van koksmaatje van Ron Blaauw naar Gault Millau ‘Belofte van het Jaar’. Joris kookt al jaren met de producten van Lindenhoff.

“De selectie van je producten is echt de basis van je keuken. Het bepaalt de kwaliteit van je gerechten. Daarna komen pas de bereiding, de smaak, de continuïteit, signatuur en details.”

Familiegeheimen

Joris is deels opgegroeid in de Ardennen, op de boerderij van zijn ouders. Daar hadden zij een prachtige moestuin en een boomgaard met noten-, appel- en perenbomen. Uit deze tijd herinnert Joris zich nog de klassieke familiegerechten waar hij zijn bijzonder gevoel voor smaken en texturen vandaan heeft. Eenvoudige gerechten, gemaakt van kraakverse groenten uit de volle grond en goed vlees. Super krokante kip met dragon en prei bijvoorbeeld – die zou zo Joris’ laatste avondmaal kunnen zijn.

Familiefavoriet

Een andere familie favoriet is de Côte de Boeuf met gekarameliseerde worteltjes. Direct uit de moestuin op het bord, zo zijn ze het allerlekkerst, aldus Joris. Een Franse draai krijgt het gerecht door sjalotten, knoflook en verse tijm, die de worteltjes een fijn aroma geven en perfect passen bij de zoetige smaken. Voeg daar nog een krop sla en sjalotten vinaigrette toe en Joris krijgt zo weer kippenvel.

Hét kerstmenu van topchef Joris Bijdendijk van het RIJKS

Speciaal voor Lindenhoff heeft de enige echte Joris Bijdendijk RIJKS een onweerstaanbaar kerstmenu voor jullie samengesteld. Als voorgerecht elegante coquilles met beurre blanc en gestoofde prei. Als hoofdgerecht een perfect gegaarde reerugfilet in een knapperige korst van bladerdeeg met daartussen een kruidige laag met champignons, geblancheerde savooie kool en tijm. Als nagerecht pompoen met frisse Clementine mandarijnen en speculaasijs – alle recepten staan in onze webwinkel! Dit wilt u toch proeven? Hollands trots Joris Bijdendijk is de gedreven topchef, die in restaurant RIJKS topprestaties op het bord levert. Wilt u met Kerst ook koken als een chef in eigen keuken?

Recepten Joris

Coquilles met beurre blanc

Probeer dan Joris zijn elegante voorgerecht van Coquilles met beurre blanc en gestoofde prei. Een perfect voorgerecht voor een fijn moment aan tafel met familie en vrienden. De veelzijdige coquilles hebben van nature een lichzoete en nootachtige smaak die perfect combineren met de colatura, haringkuit en beurre blanc

 

Bestel het voorgerecht

Ree wellington

De grote ster op tafel is ongetwijfeld de Ree Wellington – een rosé gegaard reerugfilet in een knapperige korst van bladerdeeg met daartussen een kruidig laagje met champignons en geblancheerde savooie kool en verse tijm. Zelf aan de slag?

Bestel ingrediënten

Pompoen met mandarijn

Hét dessert van chef Joris Bijdendijk met pompoen en mandarijn. Een elegante en winterse afsluiting van uw kerstdiner. Echt één om te proeven – en eenvoudig in de webwinkel te bestellen:

Bestel snel

Een keuken voor de lage landen

Het kookboek van Joris van restaurant RIJKS . Joris behaalde inmiddels twee keer een Michelinster en werd in 2017 meesterkok. In dit fantastische kookboek zet hij zijn missie uiteen – een keuken ontwikkelen voor de lage landen. Daarnaast spat zijn passie en liefde voor het grote aanbod van Nederlandse producten van elke bladzijde. Naast de mooie verhalen in het boek serveert Joris de ambitieuze thuiskok recepten voor van ‘snelle familiemaaltijden’ tot ‘recepten waar wordt uitgepakt en enige kookervaring is gewenst’.

Bestel het kookboek