Seizoen

herfst

Gang

bijgerecht

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

LET OP: voor de beste smaak moet de paté twee nachten in de koelkast rusten. 

750 g Baambrugs big nek of schouder
500 g Baambrugs big spek
200 g Gasconne kalfsvlees
2 uien
1 teentje knoflook
2 eieren
250 g bardeerspek/vetspek om vorm mee te vullen
takjes verse peterselie en tijm
100 ml (droge) witte wijn

Zelf in huis halen:
80 ml cognac
zout (kleurzout)
2 eetlepels bloem
kruiden: foelie, nootmuskaat, kaneel, zwarte peper, ongeveer 0,5 theelepel van elk


Bereiding

  1. Maal het vlees grof met de gehaktmaler (u kunt hier ook de pulse knop van de blender voor gebruiken). Doe alles in een grote mengkom.
  2. Maal de uien, knoflook, verse peterselie, eventueel tijm, cognac, witte wijn en specerijen in de blender. Voeg dit mengsel toe aan het vlees.
  3. Laat het vlees met de kruiden één nacht in de koelkast staan voor een volle smaak.
  4. Verwarm de over voor op 120 graden.
  5. Meng het vlees met de hand zodat het los van elkaar komt. Bekleed een vette patévorm of bakvorm met het bardeerspek (u kunt hier eventueel ook netvet voor gebruiken). Kluts de eieren met de bloem, zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg het eigenmensel toe aan het vlees.
  6. Giet het vleesmengsel in de patévorm en tik de vorm een paar keer stevig tegen het aanrecht met de bodem. Hierdoor ontsnapt de lucht uit de vulling en voorkom u gaatjes in de paté. Vouw het vetspek aan de bovenkant over elkaar heen zodat de vorm dicht zit. Bekleed met aluminium folie. Zet de patévorm in een grotere bak met water, zonder deksel. Verwarm de paté au bain marie in de oven. De paté is gaar met een kerntemperatuur van 68 graden.
  7. Laat de paté 15 minuten afkoelen. Plaats daarna de deksel van de patévorm erop en zet hem onder druk (geen paté vorm? Er kan ook iets anders zwaars opgezet worden. Zet de paté één nacht in de koelkast.)

Serveer met cornichons of eigen gemaakte zuurtjes en lekker stokbrood van Menno.

De paté blijft in de vorm afgedekt zeker 3 weken goed.

Ingrediënten in dit recept