Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

45 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Barbecue gerecht voor 4 personen // tijd: circa 45 minuten + 12 uur pekelen

1 poulet noir kip
4-6 rode chilipepers
4 teentjes knoflook, in stukken
2 cm verse gember, in stukken
3 takjes oregano, gerist

Voorraadkast / zelf in huis halen:
1 eetl. paprika poeder
50 ml olijfolie
1 eetl. rode wijnazijn

Printen

Dag van tevoren: gevlinderde & gepekelde kip

Geen tijd om te pekelen? Dan kunt u deze stap eventueel ook overslaan.

  1. Leg de kip neer met de borst naar beneden en snijd of knip met behulp van een scherp koksmes of een wildschaar langs beide zijden van de ruggengraat om deze te verwijderen.
  2. Draai de kip om en klap hem helemaal open.
  3. Druk de kip plat: geef een klein beetje druk op de borst tot de hele binnenzijde de snijplank raakt.
  4. wrijf de kip royaal in met zeezout en zet hem minimaal 12 uur afgedekt in de koelkast (droge pekel).

Tip: gooi de ruggengraat niet weg, maar vries deze in om er op een later moment heerlijke bouillon van te trekken.

bereiding kip piri piri op de barbecue

  1. Spoel het zout van de kip af en dep droog met keukenpapier.
  2. verwijder de zaden en zaadlijsten van de chilipepers (of laat ze zitten voor een extra pittige marinade)
  3. Mix in een keukenmachine de chilipepers en alle overige ingrediënten (behalve de kip) tot een fijngemalen pasta.
  4. Steek de barbecue aan. Maak de barbecue klaar om op een deel direct te grillen en indirect te grillen met een temperatuur van 180 graden.
  5. Smeer de kip royaal in met de piri piri marinade. Let op, de marinade kan zorgen voor vlammen.
  6. Laat vervolgens de kip verder garen met een dichte deksel voor ongeveer 40 minuten.
  7. De kip is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 75 graden.
  8. Haal de kip van de barbecue en smeer hem nogmaals in met de marinade. Laat de kip even rusten en snijd hem dan pas aan om te serveren.

Tip: snijd de kip pas als deze zover is afgekoeld dat er geen stoom meer vanaf komt voor het meest sappige resultaat!

Ingrediënten in dit recept