Blanquette de veau (klassieke kalfsstoof)
5 van 5 sterren (gebaseerd op 1 review)
Seizoen
winterGang
mainBereidingstijd
120 minutenMoeilijkheidsgraad
ingrediënten
75 g roomboter
1 kilo Gasconne kalfssucade, in stukken
1 winterpeen, in blokjes
1 prei, in halve ringen
2 teentjes knoflook, geperst
1 witte ui, de helft gesnipperd
1 bouquet garni (tijm, rozemarijn, laurier)
150 g zilveruitjes, schil verwijderd
250 g champignons
1 citroen, geperst
200 ml crème fraiche
1 bosje verse peterselie, fijngehakt
Zelf in huis halen:
750 ml basisbouillon
3 kruidnagels, in een halve ui geprikt
40 g bloem
Voor erbij: gekookte rijst of puree
Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.
PrintenBereiding
- Verhit 30 g boter in een braadpan met dikke bodem.
- Bak het vlees gedurende 5 minuten rondom goudbruin.
- Voeg vervolgens de winterpeen, prei, knoflook en gesnipperde ui toe en bak 3 minuten mee.
- Schenk de bouillon erbij, prik de kruidnagels in de overgebleven halve ui en voeg deze samen met de bouquet garni toe.
- Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer een uur pruttelen. Roer af en toe door en voeg eventueel wat extra water toe.
- Schep vervolgens het vlees en de groenten uit de pan, maar laat de bouillon erin.
- Maak een roux; verhit 40 g boter in een pan, voeg de bloem toe en blijf roeren tot een egaal mengsel.
- Schep de roux in de braadpan en roer door de bouillon totdat deze een romige en egale saus vormt.
- Voeg eventueel wat extra water toe om het geheel romiger te maken.
- Schep de groenten en het vlees terug in de pan en laat nog 15 minuten pruttelen.
- Bak ondertussen in een aparte koekenpan de champignons en zilveruitjes in een klontje roomboter op hoog vuur.
- Voeg het sap van een halve citroen toe.
- Roer de crème fraiche en peterselie in de braadpan en voeg de champignons en zilveruitjes toe.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst of puree
Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:

Ontdek meer recepten
Beoordelingen
Super deze kalfsstoof
Heerlijk, mooi recept. Zacht en romig met veel smaak
1 jaar geleden