Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

summer

Gang

side

Duration

20 minutes

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Artisjokken
olijfolie
mosterd

Zelf in huis halen:
azijn
zout
peper

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.

Printen

Bereiding

De Artisjok is een geliefde groente vanwege zijn sierlijke uiterlijk en uitzonderlijke smaak. Artisjokken zijn heerlijk om te serveren als voorgerecht met een simpele vinaigrette. 

  1. Verwijder de steel van de artisjok door hem af te snijden. Trek de onderste bladeren los, want deze zijn taai en bevatten weinig vruchtvlees. Wrijf met een doorgesneden citroen over de onderkant van de artisjok, zodat deze niet zwart wordt.
  2. Breng een grote pan water aan de kook en pers er 1 citroen in uit. Hierdoor blijft de kleur van de artisjok behouden. Kook de artisjokken in ongeveer 45 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de artisjok). Zorg dat ze helemaal onder water staan. Controleer de gaarheid door met een mes in de bodem te prikken. Als het mes er makkelijk in gaat, zijn ze gaar en kan je ze uit het water halen.
  3. Laat de artisjokken afkoelen en maak ondertussen een vinaigrette van mosterd, azijn, olie, zout en peper.

Je kan de artisjokken lauwwarm of koud serveren. Het zachte gedeelte van de blaadjes is eetbaar, deze kan je in de vinaigrette dopen. Hoe dichter je bij de kern komt, des te malser worden de blaadjes. Het artisjokkenhart is ook heerlijk met de vinaigrette, je kan de ‘haartjes’ in de kern met de hand verwijderen.

Eet smakelijk!

Ingrediënten in dit recept

LAAT ONS WETEN WAT U VINDT