Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

De perfecte bavette bereiden

Gebakken in boerenroomboter of geroosterd op de barbecue; bavette wordt ook wel het best bewaarde geheim van de slager genoemd. Een echte betaalbare delicatesse voor op de barbecue. Bavette is Nederland nog in de opmars maar in Frankrijk is het een van de populairste steaks – in Parijs zie je veel Bavette en l’échalotte op de menukaart; bavette geserveerd met sjalot ook in Nederland hebben veel chefs onze bavette op het menu staan. Lees hier hoe u dit heerlijke vlees thuis het beste kunt bereiden en ontdek onze recepten. Bavette, ook wel vanglap, vinkelap en (op z’n Engels) flank steak genoemd — is een prachtig stuk vlees, gesneden uit het dikste gedeelte van de vang. De vang, ook bekend als ‘flanchet’, bevind zich aan de onderkant van het rund tussen de bil en borst in. Hier zitten spieren die veel bewegen waardoor ze wat grover en steviger zijn. Bestel het beste vlees van de boerderij nu eenvoudig in onze webwinkel, dan bezorgen wij het gekoeld tot aan uw voordeur. U hoeft alleen nog uw familie, vrienden of buren uit te nodigen en te genieten. Eet smakelijk!

Onder invloed van chefs en journalisten is bavette hier langzaam terrein aan het winnen. Gelukkig maar, want het is een ware delicatesse! Net als de longhaas (Onglet) geliefd vanwege zijn lange draad is de bavette erg grof en van draad en heeft daardoor een ‘spannende’ structuur. De noeste arbeid die de vang gedurende het runderleven uitvoert geeft bavette een bijzonder uitgesproken smaak. Voor de vleesliefhebber is het echt smullen. De bijzondere structuur geeft de snit karakter, maar kan er ook voor zorgen dat u flink moet kauwen. Snijd bavette daarom op de draad en serveer het in dunne plakken. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om het vlees te marineren om het extra mals te maken. Kies echter wel voor een marinade die de prachtige smaak van de bavette complimenteert.

Bestel bavette

Bavette op de barbecue

Benieuwd naar het geheim van de slager? Volg de onderstaande stappen voor het bereiden van de perfecte kort gegrilde bavette op de barbecue. Laat het vlees op kamertemperatuur komen (haal het vlees ongeveer één uur van tevoren uit de koelkast). Grill de bavette circa 3 minuten op het heetste deel (220 ℃) van de barbecue. Keer om en grill ook de andere zijde goudbruin. Laat de bavette nog even doorgaren op een minder hete plek, bijvoorbeeld aan de zijkant van de barbecue, tot de kerntemperatuur ongeveer 52 ℃ (medium rare) is. Laat het vlees ongeveer 8 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd in dunne plakken tegen de draad in, bestrooi met zeezout en peper en serveer bijvoorbeeld met een frisse chimichurri saus. De bavette mag, net als bij een biefstuk, nog rood zijn van binnen.

Tip
Leer spelen met hitte. Doe dit door het houtskool in verschillende warmtezones te verdelen. Schroei het vlees dicht boven een berg gloeiende kolen, en laat het vlees vervolgens doorgaren op een minder hete plek. Zorg ervoor dat uw rooster in hoogte verstelbaar is, zodat u meer controle heeft over de garing. Een vleesthermometer is handig om te kunnen zien wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.

Bavette bereiden in de pan of in de oven

Zo maak je de lekkerste bavette in de pan: laat de bavette op kamertemperatuur komen en bestrooi met zout en peper. Zet een pan op hoog vuur, en laat er een klontje boerenroomboter in smelten. Bak de bavette in 1 minuut rondom bruin, en laat vervolgens circa 3 minuten op laag vuur rustig braden. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat ongeveer 8 minuten rusten voor serveren. De bavette mag, net als bij een biefstuk, nog rood zijn van binnen. Wilt u de bavette braden in de oven? Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven vast voor op 75-80 ℃. Verhit een (koeken)pan met boter op hoog vuur en bak de bavette in een paar minuten aan beiden zijden goudbruin. Haal de bavette uit de pan en laat het in de oven verder garen, tot een kerntemperatuur bereikt van 50 ℃ (medium-rare) tot 54 graden (medium)

Tip
gebruik het liefst een gietijzeren koekenpan, of een pan met dikke bodem. Door het vlees te laten nagaren in aluminiumfolie verdelen de sappen zich door het vlees. Roer een klontje boter en wat water of fond in de pan en maak er een mooie jus van. Een vleesthermometer handig om te kunnen zien wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.

Recept bavette van dubbeldoelkoe met tonijn saus

Een moderne zomerse versie op het klassieke gerecht oorspronkelijk uit Piemont: de vitello tonato met runderbavette van de dubbeldoelkoe en een friszure tonijnsaus met Sorrento citroenen. Perfect voor bereiding in de pan doordeweeks of in het weekend op de barbecue!

Bestel de ingrediënten
Black Angus runderbavette

Black Angus runderbavette

De bavette wordt in Nederland, in tegenstelling tot in Frankrijk, weinig gebruikt – al is dit vlees onder invloed van chefs en journalisten recent aan een opmars bezig. Net als de longhaas is de bavette erg grof van draad en heeft daardoor een ‘spannende’ structuur. Door de noeste arbeid die hij gedurende het runderleven uitvoert is Black Angus runderbavette bijzonder sterk van smaak.

Bestel nu
Dubbeldoel runderbavette

Dubbeldoel runderbavette

De bavette –  is een heerlijke snit die zowel perfect is de bereiden in de pan als om de barbecue of zoals van oudsher voor een fijne stoof. De runderbavette een heerlijke biefstuk dat uit de ‘vang’ van de koe wordt gesneden. Deze bavette komt van een dubbeldoel koe, een koe die voor melk en vlees wordt gebruikt. Door de natuurlijke en rustige manier van opgroeien geven deze koeien een kwalitatief stuk vlees met een mooie vervetting. Een duurzaam stuk vlees met authentieke smaak.

Ontdek nu

Lekker met bavette

Delicious cheeses, game and mushrooms — discover our season selection.

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten