Seizoen

winter

Gang

nagerecht

Bereidingstijd

35 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

4 Doyenné du Comice peren, geschild
1 citroen, gehalveerd
1 fles witte wijn
250 g roomboter, gesmolten
100 g blanke amandelen
3 eieren
2 vanillestokjes, gehalveerd

Zelf in huis halen:
300 g kristalsuiker
3 eetl. (kastanje)honing

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.


Bereiding

  1. Wrijf de peren in met een halve citroen. Breng de witte wijn aan de kook en voeg suiker toe tot het geheel licht zoet smaakt. Voeg vervolgens een vanillestokje en het sap van de citroen toe.
  2. Pocheer de peren op zacht vuur (zorg ervoor dat ze onder staan). Controleer regelmatig op gaarheid door met een mesje in de peren te prikken, het mesje moet er met enige weerstand makkelijk doorheen zakken. Rijpe peren zijn eerder zacht dan stevige exemplaren. Laat de peren afkoelen in het vocht.
  3. Reduceer een halve liter van het perenvocht op zacht vuur totdat deze licht stroperig is. Voeg de (kastanje)honing toe en laat afkoelen.
  4. Smelt 100 g roomboter. Meng de amandelen, boter, 100 g suiker en een snufje zout in een keukenmachine tot een gladde pasta en zet deze apart.
  5. Maak een vanillebeslag; klop 150 g boter met 150 g suiker luchtig. Schraap met een mesje het zaad uit een vanillestokje en voeg toe. Klop met een garde één voor één de eieren door het mengsel.
  6. Verdeel de amandelpasta gelijkmatig over de bodem van een ovenschaal. Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd in plakken van een halve centimeter. Verdeel de peren dakpansgewijs over de amandelpasta. Schep het vanillebeslag erover en bak de taart boven in een hete oven in circa 15 minuten gaar en goudbruin. Lepel er wat honingsaus overheen en serveer warm.

Ingrediënten in dit recept