Seizoen

winter

Gang

voorgerecht

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

150 g rauwe bieten, geschild en in stukken
1 handsinaasappel, geraspt en geperst
2 Sorrento citroenen, geraspt en geperst
1,5 kg verse zalm zonder huid
1 bosje dille, fijngehakt
1 bosje dragon, fijngehakt
50 g mierikswortel, geschild en geraspt
200 ml crème crue

Zelf in huis halen:
60 g zeezout vlokken
45 g poedersuiker

Ook nodig:
1 grote schaal
1 zware vorm of pan om te bezwaren
bakpapier en vershoudfolie

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.


Bereiding

Let op; de zalm moet 48 uur marineren dus begin twee dagen van tevoren!

  1. Doe de bieten en de rasp van de sinaasappel en citroenen in een keukenmachine en meng tot een fijne puree.
  2. Schep het bietenmengsel in een kom en meng het zout en de suiker erdoor. Giet er 50 ml sinaasappelsap bij en roer door.
  3. Leg de zalm op een grote, in een met dubbele laag bakpapier beklede schaal en giet de bieten mix eroverheen. Gebruik een spatel om het mengsel gelijkmatig over de zalm te verdelen. Vouw het bakpapier om de zalm heen, wikkel alles strak in vershoudfolie en bewaar 24 uur in de koelkast. Verzwaar met een pan om de mix goed in te laten trekken.
  4. Schuif de bietenpuree voorzichtig met een lepel van de zalm en zet een schone schaal klaar. Meng de gehakte kruiden, geraspte mierikswortel en de resterende 50 ml sinaasappelsap. Leg de zalm in de schone, met een dubbele laag bakpapier schaal en verdeel het kruidenmengsel over de zalm totdat deze compleet met het mengsel is bedekt. Sluit de zalm luchtdicht af met vershoudfolie en laat opnieuw 24 uur rusten, verzwaard met een pan.
  5. Haal de zalm voorzichtig uit de vershoudfolie (het kruidenmengsel blijft op de zalm zitten) en snijd met een vlijmscherp mes in flinterdunne plakken. Meng de crème crue met een scheutje citroensap en serveer bij de zalm. Lekker als voorgerecht met knapperig stokbrood.

Ingrediënten in dit recept