Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

winter

Gang

voorgerecht

Bereidingstijd

20 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1 mandje Zeeuwse platte oesters, type 0/5
1 Sorrento citroen

Optioneel: gebruik het zeewier uit het mandje om de oesters te serveren.

Printen

Bereiding

Een oester is een prachtig natuurproduct. De Zeeuwse platte oesters hebben een romige, minder zilte en delicate smaak. Ze komen uit de Oosterschelde en het Gravelingenmeer. De temperatuur van het water, het zoutgehalte, de bodemgesteldheid, het zuivere water en de beschutte ligging maken beide gebieden de ideale plaats voor de oesters.

 

  1. Oesters zijn vers het allerlekkerste. Maak ze daarom op het laatste moment open voor het serveren.
  2. Leg de oester met de bolste kant naar beneden, hierdoor blijft het meeste water in de oester. Gebruik een dubbelgevouwen theedoek en leg deze op de oester. Steek de punt van het oestermes in het scharnier, aan de smalle kant van de oester, en draai het mes voorzichtig een kwartslag om de oester op te maken (niet wrikken, die kan voor schilfers zorgen). Zorg ervoor dat de oester niet breekt, zodat je geen schilfers in de oester krijgt. Wanneer de bovenste schelp iets los komt, schuif het mes rustig naar het midden van de schelp om de sluitspier weg te snijden. Als de schelp open is, snijd de spier los door het mes langs de bovenste schelp te bewegen, en til de schelp op.
  3. Voor gemak kun je daarna de oester los maken in de onderste schelp. Maak de schelp eventueel schoon als dit nodig is.
  4. Snijd de Sorrento citroen in mooie partjes en serveer deze bij de schaal oesters

Ingrediënten in dit recept