Seizoen

winter

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

60 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

1 kg charlotte aardappel, in blokjes
500 g worteltjes, geschrapt
250 g champignons naar keuze, gehalveerd
2 wilde eenden, circa 600 gram
50 g boerenroomboter
2 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
1 appel, in plakjes
Handje verse peterselie, fijngehakt

Zelf in huis halen
3 eetl. olijfolie
Optioneel: sherry of witte wijn voor de jus


Bereiding wilde eend van de jacht

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Leg de aardappels en worteltjes op een bakplaat, meng met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak in circa 20-30 minuten goudbruin in de oven. Schep regelmatig om. Voeg de laatste 10 minuten de champignons toe.
  3. Dep de eenden droog met keukenpapier. Besmeer rondom met boter en bestrooi met zeezout en versgemalen peper. Stop in elke eend wat knoflook, rozemarijn en plakjes appel. Zet de eenden in het midden van de oven en bak in circa 14 -18 minuten gaar en goudbruin. Wilde eendenborst is het lekkerst als het medium rare gegeten wordt.
  4. Snijd vervolgens de poten van het karkas en braad die nog 10 minuten langer.
  5. Laat de eenden 10 minuten rusten, met de borst naar beneden.
  6. Maak ondertussen eventueel een jus van het bakvet door deze kort in te koken met wat sherry of witte wijn en slagroom. Serveer de eendenborst in dunne plakken met de jus, en de poten er los bij.

Het elegante vlees van eend en het aardse karakter van het garnituur biedt enkele verrassende mogelijkheden uit het assortiment van Prisecco Alcoholvrij:
-Verkies je een frisse combinatie, kies dan voor de witte moussende Apfelsinfonie; de rijpe, kruidige tonen van appel en kaneel houden het spannend en licht;
-Drink je graag rood, maar wil je het fris houden; kies dan de fruitige aroma’s van zwarte bessen, zure rode kersen en kweepeer in de mousserende Prisecco Alcoholvrij Rotfruchtig;
-Wil je rood maar geen koolzuur; kies dan het aardse van rode biet en het rijpe van rode kersen in Prisecco Alcoholvrij Inspiration 4.0.

Ingrediënten in dit recept