Seizoen

zomer

Gang

lunch
hoofdgerecht

Bereidingstijd

35 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Lunchgerecht voor 4 personen // tijd: circa 35 minuten

8 rijpe tomaten
2 el bloemenhoning
2-3 zuurdesemboterhammen (liefst van een paar dagen oud)
2 stengels bleekselderij
2 snackkomkommers
1 rode ui
1 bos basilicum

Zelf in huis:
7 el extra vierge olijfolie, geurige groene (ook verkrijgbaar in de webwinkel)
3-5 el rodewijnazijn (ook verkrijgbaar in de webwinkel)
1 buisje saffraan

BRON DELICIOUS.MAGAZINE DELICIOUSMAGAZINE.NL


Bereiding

Deze maand is niemand minder dan Yotam Ottolenghi – de held van menig thuiskok –  gasthoofdredacteur van de delicious. En het is voor ons ook feest want wij mogen exclusief met jullie dit recept delen uit deze bijzondere editie: een klassieke Florentijnse panzanella met een Ottolenghi-twist door de honing saffraan-tomaatjes, komkommer en gepekelde rode ui.

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de tomaten in dikke parten. Verwarm in een steelpan de honing met de saffraan en 2 el olijfolie. Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met het honing-saffraanmengsel. Bestrooi met grof zout. Rooster de tomaten 30-40 min. tot ze zacht zijn en schroeiplekjes hebben.
  3. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
  4. Scheur het brood in grove stukken en meng met 3 el olijfolie en wat zout. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster goudbruin in 10 min. Meng in een kom de tomaten met het vocht uit de ovenschaal en het geroosterde brood en laat 6-8 min. intrekken.
  5. Snijd de bleekselderij in plakjes. Schil de komkommers en snijd in grove, schuine stukken. Snijd de rode ui in halve ringen en meng in een kleine kom met wat zout en 2 el rodewijnazijn. Laat 5 min. intrekken.
  6. Meng in een kom alles luchtig. Breng op smaak met de rest van de olijfolie, evt. nog wat extra rodewijnazijn en zout. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en meng erdoor.

p.p. ± 307 kcal / 4 g eiwit / 19 g vet / 26 g kh

RECEPT MERIJN TOL FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING VICTOR DE LAUNAY BRON DELICIOUS.MAGAZINE DELICIOUSMAGAZINE.NL