Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

Seizoen

winter

Gang

dessert

Duration

60 minutes

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

DESSERT VOOR 2 PERSONEN 

VOOR DE PEREN
1 takje tijm
1⁄2 sinaasappel, in plakken
2 Brederode peren, heel gelaten, geschild en de klokhuizen verwijderd met een appelboor

De Brederode peer is een uniek, bijna verdwenen soort. Lekker zoet en anders dan u op de afbeelding ziet rond van vorm

25 g pistachenoten, gepeld en fijngehakt
75 g mascarpone
sap en rasp van 1⁄2 citroen
1 kleine steranijs
1 klein kaneelstokje
1 laurierblaadje
1 kruidnagel

VOOR DE CRUMBLE
rasp van 1⁄2 citroen
150 g koude boter, in blokjes

VOORRAADKAST

VOOR DE PEREN
350 ml rode wijn
50 ml rode port

VOOR DE CRUMBLE
225 g bloem
150 g suiker

LEKKER OM EVENTUEEL ZELF BIJ TE SERVEREN
kaneel- of vanilleijs

BENODIGDHEDEN
appelboor

DESSERT VOOR 4 PERSONEN

VOOR DE PEREN
2 takjes tijm
1 sinaasappel, in plakken
4 Brederode peren, heel gelaten, geschild en de klokhuizen verwijderd met een appelboor

De Brederode peer is een uniek, bijna verdwenen soort. Lekker zoet en anders dan u op de afbeelding ziet rond van vorm

50 g pistachenoten, gepeld en fijngehakt
150 g mascarpone
sap en zest van 1 citroen
1 steranijs
1 kaneelstokje
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels

VOOR DE CRUMBLE
rasp van 1 citroen
300 g koude boter, in blokjes

VOORRAADKAST

VOOR DE PEREN
700 ml rode wijn
100 ml rode port

VOOR DE CRUMBLE
450 g bloem
300 g suiker

LEKKER OM EVENTUEEL ZELF BIJ TE SERVEREN
kaneel- of vanilleijs

BENODIGDHEDEN
appelboor

Printen

Bereiding

Tip | Dit gerecht is makkelijk vooraf te maken

  1. Breng in een ruime pan de wijn, port, de specerijen en de sinaasappel aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg de peren toe – zorg ervoor dat ze goed onderstaan – en pocheer 35 à 40 minuten.
  2. Verwarm de oven voor op 165 °C. Meng in een ruime kom de suiker, bloem, citroenrasp en een mespunt zout. Kneed er met uw vingertoppen de boter door en kneed daarbij niet langer dan nodig. Verdeel de crumble over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 à 25 minuten in het midden van de oven. Schep geregeld om zodat alles gelijkmatig gaart.
  3. Variatietip | Vervang 100 gram van de bloem door amandelmeel of kokos – of havervlokken.
  4. Neem de peren met een schuimspaan uit het kookvocht en zet opzij. Zeef het kookvocht en kook in tot 1/10 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Laat volledig afkoelen.
  5. Laat de oventemperatuur zakken naar 160 °C. Verdeel de pistachenoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 8 à 10 minuten. Neem uit de oven, laat afkoelen en maal fijn in de keukenmachine.
  6. Roer de mascarpone los met het citroensap en -rasp. Vul de peren met de mascarpone. Dip de onderkant van de peren in de pistachenoten zodat ze voor de helft bedekt zijn.

Presentatie

  • Zet een peer rechts van het midden op een bord.
  • Schep er 1 eetlepel crumble naast.
  • Verdeel 2 eetlepels siroop rondom de peer en de crumble.
  • Tip | Smakelijk met kaneel- of vanilleijs

LAAT ONS WETEN WAT U VINDT