Seizoen

zomer

Gang

hoofdgerecht

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Gasconne côte de boeuf

 

Onze wijnsuggestie bij dit gerecht: Cuvée des Vieux Ceps, blend 2015

Deze Madiran is gemaakt van voornamelijk Tannat druiven, afkomstig van oude stokken tot wel 200 jaar. De wijn wordt na de vergisting gerijpt in Franse barriques.


Bereiding

  1. Laat de cote de boeuf minimaal 2 uur van tevoren op kamertemperatuur komen.
  2. Verhit de barbecue tot 250 tot 300 graden en grill de cote de boeuf rondom goudbruin.
  3. Laat de temperatuur van de barbecue vervolgens zakken tot 160 graden en leg het vlees aan de zijkant of indirect om te garen.
  4. Bij een kerntemperatuur van circa 50-53 graden kan het vlees van de barbecue. Haal de côte de boeuf van de barbecue en laat rusten.

Beschrijving

Voor velen het allermooiste stuk van het rund: de cote de boeuf. In feite de ribeye met omliggende kappen, tussenliggend vet, en de rib. Een dwarsdoorsnede van verschillende spieren, en dus een verscheidenheid aan structuren en texturen op tafel die een gevarieerd gezelschap kan bekoren. Bijzonder vol van smaak.

Deze cote de boeuf is van ons Gasconne rund, een ras dat nooit gekruist is voor betere prestaties, en daarom een echt slowfood ras. Het ras is afkomstig uit de Pyreneeën, en wordt sinds 1986 in Baambrugge gefokt. De dieren eten een variëteit van meer dan tien soorten gras, aangevuld met natuurlijke bijvoeding die bestaat uit meerdere lokale graansoorten. De dieren lopen buiten als het weer dit toelaat, en anders in ruime, open stallen op stro. Het vlees wordt 21 dagen droog gerijpt op het been in afgesloten klimaatkamers. Hierdoor verdwijnt het overige vocht uit het vlees en intensiveert de smaak, ook wordt het vlees hierdoor malser.

U kunt de cote de boeuf garen in de oven of op de barbecue. Volg bovenstaand recept als u de cote de boeuf op de barbecue gaat klaarmaken.

Ingrediënten in dit recept