Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

LINDENHOFF x TOM VAN OTTERLOO

Als klein jongetje wilde Tom al bakker worden en zo geschiedde. Sinds 1996 bakt hij brood, gebak en andere lekkernijen in zijn eigen bakkerij in De Steeg en in Arnhem. Vandaag de dag heeft zijn bedrijf drie verschillende vestigingen in Arnhem waar een breed assortiment van authentieke producten verkocht wordt.

Bakkerij Tom van Otterloo

Als klein jongetje wilde Tom van Otterloo al bakker worden. In zijn schoolvakanties hielp hij zijn oom in de bakkerij en ontdekte hij zijn passie voor het vak. Niet alleen de gezelligheid, de geur van brood of de warmte van de bakkerij sprak hem aan, maar het zelf bakken van de mooiste broden met liefde, tijd én gebruikmakend van pure ingrediënten. Dat wilde hij later ook. Tom kwam oorspronkelijk zelf uit Zuid-Limburg, maar verliet de provincie om aan de Vakschool in Wageningen te gaan studeren. In de periode na zijn opleiding deed hij ervaring op bij verschillende bakkers, tot ruim 20 jaar geleden zich de kans voor deed om de bakkerij in De Steeg te kopen. Tom en zijn vrouw Franske waagden het erop en besloten de zaak over te nemen. Zijn droom kwam uit. Tegenwoordig heeft de bakkerij drie vestigingen en is Tom van Otterloo een bekende naam in Arnhem en omgeving.

De visie van Tom

Tom heeft een duidelijke visie: brood moet gemaakt worden van pure ingrediënten en vol van smaak zijn. Die smaak heeft tijd nodig. Daarom krijgt het deeg alle tijd om te rijzen en wordt er niet gewerkt met toevoegingen die de rijstijd zouden kunnen verkorten. Het liefst werkt hij met oude rassen tarwe, omdat deze het brood een heerlijke volle smaak geven. De granen die hij gebruikt zijn afkomstig van Veluwse akkers en worden op ambachtelijke wijze tot meel vermalen in een historische watermolen aan de rand van het Sonsbeekpark in Arnhem. De ingrediënten voor zijn ambachtelijke brood zijn meel, water, desem, soms wat gist en vooral veel tijd. Samen met het team bakkers ontwikkelt Tom verschillende producten, waaronder hamburger- en brioche bollen, allerlei soorten desembrood en gebak. In de open bakkerij worden de broden op de stenen ovenvloer gebakken.

De briochebollen van Tom

Deze heerlijke zachte brioche broodjes zijn exclusief verkrijgbaar in de Lindenhoff webwinkel. Het brioche deeg, gemaakt van eerlijke en lokale ingrediënten — waaronder heerlijke boerenroomboter — wordt met de hand gekneed. De bollen zijn luchtig, vol van smaak. De bovenkant is twee keer bestreken met ei voor een glanzend uiterlijk en bestrooid met knapperige sesamzaadjes. Deze brioche broodjes vormen de perfecte basis voor een overheerlijk broodje hamburger. Grill de broodjes even kort op de barbecue — ze hoeven niet meer afgebakken te worden — leg er een smaakvolle Gasconne burger of de sappige Lindenhoff Ereburger met wat frisse toppings bovenop en geniet! Of beleg de broodjes met gerookte zalm en een gepocheerd ei voor een verrukkelijk brunchgerecht.

Ontdek de brioche bollen

Ambacht en smaak

In deze ambachtelijke bakkerij wordt op respectvolle wijze samengewerkt en geleerd. Tom vindt het verder ontzettend belangrijk dat producten goede smaak hebben. Die smaak heeft tijd nodig. Daarom krijgt het deeg alle tijd om te rijzen en wordt er niet gewerkt met toevoegingen die de rijstijd zouden kunnen verkorten. Sinds 2009 maakt de bakkerij haar eigen desem. Dit wordt gebruikt als rijsmiddel en als natuurlijke broodverbeteraar. Zo wordt het brood extra smaakvol en blijft het langer mals. Daarnaast geeft het eigen desem een uniek karakter aan het brood.

Duurzaam werken

Tom wil het lekkerste ambachtelijke brood bakken, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. Hij vindt duurzaamheid belangrijk en werkt zoveel mogelijk met lokale en biologische ingrediënten. Ook is hij bezig met het opzetten van een “van akker tot bakker” coöperatie, waarbij een korte keten centraal en een eerlijke prijs voor de akkerbouwer centraal staan. Daarnaast worden langs de graanvelden korenbloemen en klaprozen ingezaaid voor de bijen. Daarnaast is hij aangesloten bij Chacao, een initiatief voor duurzame en eerlijke chocolade.

LINDENHOFF X

Om u de mooiste producten en recepten aan te kunnen bieden slaat Lindenhoff regelmatig de handen ineen met gerenommeerde Nederlandse chefs, restaurants en producenten. Ontdek al onze exclusieve samenwerkingen!

ONTDEK AL ONZE SAMENWERKINGEN