Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

BARBECUE REIS NAAR SPANJE

Na de sterren van de hemel te hebben gegeten in Portugal zetten we koers richting onze volgende barbecue bestemming: het zuidelijke Spanje. Voordat we de barbecue aansteken genieten we van een ontspannende siësta in de schaduw, terwijl zwoele flamencomuziek zachtjes op de achtergrond speelt: met deze tropische temperaturen gaan we grillen zonder stress. Voor velen staan goedgevulde paella en traditionele sangria symbool voor de Spaanse eetcultuur, maar deze Mediterrane keuken heeft nog veel meer te bieden. Wij gaan deze week op zoek naar de smaak van het geliefde Ibérico varkensvlees — waar onder andere de beroemde Pata Negra (“zwarte poot”) ham van wordt gemaakt. Verder genieten we van spinazie volgens eeuwenoud Catalaans recept en vinden we tijdens deze hittegolf wat verkoeling in een heerlijke koude gazpacho soep, gemaakt van gegrilde groente van de barbecue.

Spaans temperament op de barbecue

Op zoek naar de smaak van het geliefde Ibérico varkensvlees!

Het Ibérico varken

Het Ibérico varken, ook wel bekend als het ‘zwartpootvarken’, loopt vrij rond in de heuvelachtige Mediterraanse bosgebieden waar veel eikenbomen staan. Het Ibérico varken is namelijk gek op die eikels. In de Montanera periode – die loopt vanaf oktober tot eind winter – eet het Ibérico varken wel 6 tot 10 kilo eikels per dag, naast het gras en andere lekkers wat hij bij elkaar scharrelt. De eikels geven het vlees die bekende, nootachtige smaak. In de zomer, wanneer er geen eikels zijn, voeden de varkens zich met een mengsel van tarwe, maïs en gerst. Het Mediterraans klimaat, de vrijheid en het dieet van de dieren zorgen voor varkensvlees van fantastische kwaliteit.

Het geheim van het Ibérico varken

Dit prachtige stuk vlees is het best bewaarde geheim van het Ibérico varken, vandaar de andere naam secreto. Het is een unieke snit omdat alleen het Iberico varken deze heeft. De secreto is te vinden tussen de schouder en het nekspek. Het vlees is ontzettend mals en heeft een heerlijke intense smaak dankzij de prachtige marmering van vet, wat tijdens de bereiding smelt. Jamón Ibérico de Bellota – de Spaanse Ibérico ham, beter bekend als pata negra – wordt ook van dit deel van het varken gesneden. Ibérico varkens zijn pure levensgenieters. Het unieke vlees van dit oude Spaanse ras is wat prijziger , maar een must voor de culinaire grillmeester!

Onze Spaanse barbecue selectie

Alles voor een heerlijke Spaanse barbecue in eigen tuin

Ibérico secreto (varkensschouder) met Pimentón-rub van de barbecue

Ibérico secreto (varkensschouder) met Pimentón-rub van de barbecue

Van: Barbecue reis naar Spanje

Bekijk het gerecht

...

Gazpacho van gegrilde paprika en tomaten

Espinacas a la CatalanaBarbecue reis door Europa
volgende stop: Italië!

Terwijl we nog nagenieten met een glas huisgemaakte sangria in de hand, stippelen we alvast de route uit naar onze volgende bestemming: Italië. Benieuwd wat voor barbecue gerechten we daar allemaal ontdekken? U leest het volgende week!

Start

België
Frankrijk
Portugal
Spanje
Italië
Griekenland
Noorwegen
Ierland
Duitsland
Nederland

Finish