barbecue REIS naar Spanje

Wij gaan op reis en we nemen mee: onze tractor en de barbecue! De komende weken gaat Lindenhoff op ontdekkingstocht langs zeven culinaire bestemmingen in Europa, op zoek naar de lekkerste producten en gerechten om op de barbecue te bereiden.

Met een buik vol Franse delicatessen zetten we koers richting het zuidelijke Spanje, onze derde bestemming. Het land van passie, adembenemende stranden en lekker veel zon. Voordat we de barbecue aansteken genieten we van een ontspannende siësta in de schaduw, terwijl zwoele flamencomuziek zachtjes op de achtergrond speelt: met deze tropische temperaturen gaan we grillen zonder stress. Voor velen staan goedgevulde paella en traditionele sangria symbool voor de Spaanse eetcultuur, maar deze Mediterrane keuken heeft nog veel meer te bieden. Wij gaan deze week op zoek naar de smaak van het geliefde Ibérico varkensvlees — waar onder andere de beroemde Pata Negra (“zwarte poot”) ham van wordt gemaakt. Verder genieten we van spinazie volgens eeuwenoud Catalaans recept en vinden we tijdens deze hittegolf wat verkoeling in een heerlijke koude gazpacho soep, gemaakt van gegrilde groente van de barbecue.

Spanje

Ibérico secreto, gazpacho met gegrilde paprika en tomaat en spinazie à la Catalana.

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA

Het Ibérico varken

Het Ibérico varken, ook wel bekend als het ‘zwartpootvarken’, loopt vrij rond in de heuvelachtige Mediterraanse bosgebieden waar onder andere veel eikenbomen staan. Het Ibérico varken is namelijk gek op die eikels. In de Montanera periode die loopt vanaf oktober tot de maanden januari, februari en maart eet het Ibérico varken wel 6 tot 10 kilo eikels per dag, samen met gras en ander natuurlijk voer wat ze in de graslanden kunnen vinden. De eikels geven het vlees die bekende karakteristieke, nootachtige smaak.. In de zomer wanneer er geen eikels zijn voeden de varkens zich met een meelmengsel van tarwe, maïs en gerst. Het Mediterraans klimaat, de vrijheid van de varkens en het dieet van de dieren zorgen voor varkensvlees van hoogwaardige kwaliteit.

Het geheim van het Ibérico varken

Dit prachtige stuk vlees is het best bewaarde geheim van het Ibérico varken, vandaar de andere naam secreto. Het is een unieke snit omdat alleen het Iberico varken deze heeft. De secreto is te vinden tussen de schouder en het nekspek. Een fijn doorregen stuk vlees met een buitengewone textuur. Het vlees is ontzettend mals en heeft een heerlijke intense smaak dankzij de prachtige marmering van vet, wat tijdens de bereiding smelt. 100% Jamón Ibérico de Bellota – de Spaanse Ibérico ham – beter bekend als pata negra wordt ook van dit deel van het varken gesneden. Ibérico varkens zijn pure levensgenieters – het Wagyu vlees onder de varkens. Het unieke vlees van dit oude Spaanse ras is wat prijziger , maar een must voor de culinaire grillmeester!

Ibérico varkensschouder van de barbecue

Tip: Ga op zo’n warme dag niet in de volle middagzon staan barbecueën, maar eet zoals de Spanjaarden dat doen; lekker laat in de avond, wanneer de zon al langzaam weg begint te zakken achter de horizon en het buiten wat afgekoeld is.

Meng in een kom het zeezout en de kruiden. Wrijf de plakken vlees goed in met de dry rub en laat dit minstens 3 kwartier intrekken in de koelkast.Maak ondertussen de barbecue klaar voor direct grillen met een temperatuur van 200 graden. Grill de schouder (van 2 á 3 cm dik) ongeveer 2 minuten, draai het vlees een kwartslag voor een mooie grillruit. Herhaal deze stappen voor de andere kant. Houdt voor een medium bereiding een kerntemperatuur van 60 graden aan. Laat het vlees 5 minuten rusten. Snijd de secreto in mooie dunne plakken om te serveren.

Bekijk het volledige recept

Onze Spaanse barbecue selectie

De smaak van Ibérico voor een heerlijke Spaanse barbecue in eigen tuin

Gazpacho met gegrilde paprika en tomaten van de barbecue

Gril de tomaten en paprika met de opengesneden kant naar beneden aan de zijkant van de barbecue tot er grillstrepen ontstaan. Draai de tomaten en paprika om en grill nog circa 4-5 minuten tot ze zacht zijn. Mix de gegrilde tomaten, paprika, knoflook, olijfolie en groentebouillon in een blender tot een gladde soep. Voeg eventueel wat extra bouillon toe om het vloeibaarder te maken.Breng op smaak met zout en peper en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. Serveer ijskoud in kleine glaasjes.

Bekijk het volledige receptBarbecue reis door Europa
volgende stop: Italië!

Terwijl we nog nagenieten met een glas huisgemaakte sangria in de hand, stippelen we alvast de route uit naar onze volgende bestemming: Italië. Benieuwd wat voor barbecue gerechten we daar allemaal ontdekken? U leest het volgende week!

Start

België
Frankrijk
spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA