Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

barbecue reis naar Noorwegen

Vanuit het zonnige Griekenland slingeren we onze tractor aan om op Scandinavisch avontuur te gaan. Deze week tuffen we namelijk richting Noorwegen, waar gerechten met karakter en een passie voor lokale ingrediënten centraal staan – en waar men al eeuwen het liefst boven open vuur kookt. We steken de Noordzee over en verkennen het land met één van de langste kustlijnen ter wereld, bijzondere ruige natuur en diepe fjorden, waar we vis kunnen vangen van ongekende kwaliteit. De barbecue steken we pas laat aan: over het donker hoeven we ons geen zorgen te maken, want in de zomermaanden raakt de Noorse zon slechts even de horizon. Met langzaam gerookte zalm en een frisse krieltjessalade vol verse kruiden ontdekken we de fantastische smaak van de Noorse buitenkeuken. God appetitt!

Barbecuen in het hoge Noorden

Gerechten met pure, eenvoudige ingrediënten en ontzettend veel smaak

Hele Noorse zalmzijde

Noorwegen kent natuurlijk eeuwenoude tradities over hoe vis het beste klaar gemaakt kan worden. Langs de kust ziet u op veel plekken bijvoorbeeld nog steeds vis hangen die aan het drogen is. Onze verse zalm uit de Noorse fjorden is met zijn 1,5 kg echt een feest om op tafel te zetten. De Atlantische zalm is een vrij slanke vis. Vroeger was gedroogde kabeljauw het grootste exportproduct van Noorwegen maar tegenwoordig is zijn verse zalm en Arctische kabeljauw: heerlijk om gravad lax mee te maken of op de huid te bakken en te serveren met verse kruiden en citroen. Ook te bestellen zonder vel, onze vismannen hebben de vis dan vakkundig voor u gefileerd. Met deze zalm van duurzame Noorse kweek kunt u alle kanten op. Zorg bij het garen dat de zalm nog een beetje rosé is van binnen. De hele zalmzijde is exclusief verkrijgbaar in de webwinkel — komt u langs in onze boerderijwinkel? Bestel de zalm dan minimaal 1 dag van tevoren, dan ligt deze bij uw bezoek vers op u te wachten!

Nederlandse krielaardappel

In Noorwegen zijn ze gek op aardappelen, net als wij! Toch weten ze ons nog te inspireren en te verrassen: naast gekookte aardappelen bij het avondeten zoals Lutefisk (stokvik) of Ribbe (geroosterd varkensbuik), bakken ze traditioneel zacht plat brood “Lefse” van meel, aardappelen, melk en boter. Ook maken de Noren sterke drank van aardappelen — “Aquavit” — op smaak gebracht met komijn, anijs, dille en venkel. Bij de mooie Noorse zalmzijde van de barbecue serveren wij een aardappelsalade met verse kruiden. Voor de salade selecteren onze groentemannen de mooiste krielaardappelen. De krielaardappel is klein van formaat omdat het nog een jonge aardappel is en komt van de volle grond. Deze Hollandse vastkokende aardappel is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt vaak in zijn schil gekookt of gebakken, maar is ook geschikt om gefrituurd te worden. Fijne verse krieltjes met een dunne schil hebben een veelzijdig karakter en zijn door hun kleine formaat perfect voor een bijgerecht.

Hele gerookte zalm van de barbecue

Het geheim van perfect bereide Noorse zalm van de barbecue? Verse vis van topkwaliteit én het geduld om de zalm low en slow te garen. Het wachten is lastig wanneer dit prachtstuk op de barbecue ligt, maar is zeker de moeite waard. En met een lekker glas wijn en goed gezelschap gaat de tijd een stuk sneller! Dit is misschien wel één van onze favorieten gerechten van deze barbecue reis — fris en zacht, met een onbeschrijfelijk verrukkelijke smaak. Succes en genieten gegarandeerd!

Bekijk het volledige recept

ONZE NOORSE BARBECUE SELECTIE

De mooiste ingrediënten voor een frisse Noorse barbecue

Hele gegrilde Noorse zalm van de barbecue

Krieltjes salade met crème fraîche en verse kruidenBarbecue reis door Europa
volgende stop: Ierland!

Met een voldaan gevoel bewonderen we de prachtige rood-gele gloed van de middernachtzon. Ondertussen denken we stiekem al na over onze volgende bestemming: de groene heuvels van Ierland. Benieuwd wat voor barbecue gerechten we daar allemaal ontdekken? U leest het volgende week. Voor nu genieten we nog even van het moment en dromen we weg bij een prachtige zonsondergang, waarbij de zon nooit onder gaat.

Start

België
Frankrijk
Spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish