Barbecue reis door Europa:

Nederland!

De afgelopen weken zijn wij met enkel onze tractor en onze barbecue op rondreis geweest langs onze favoriete culinaire bestemmingen in Europa. We ontdekten de lokale keuken, genoten van de lekkerste producten van de grill en proefden de eindeloze mogelijkheden van het barbecueën. Na zeven weken loopt ons avontuur helaas alweer ten einde en tuffen we weer naar huis.

Na ons afgelopen week te hebben ondergedompeld in de woeste maar smaakvolle Ierse keuken zijn onze koffers gevuld vol met mooie herinneringen, barbecuetips en nieuwe smaken. We gaan weer richting huis — maar ook daar is er nog genoeg te ontdekken! Gelukkig gaat de zon deze week schijnen, want we willen het vakantiegevoel zeker vasthouden. Dus ook in eigen tuin gaat de barbecue aan en proosten we op een geslaagd barbecue avontuur! We ruiken de smeulende kolen en we genieten van het gevoel van vakantie en vrijheid! Ondanks dat we onder de indruk waren van al het moois wat we tijdens onze reis hebben geproefd zijn we toch vooral ook trots op onze eigen keuken. Van een simpel oer-Hollands broodje kaas (erfgoed van Nederland!) en stroopwafels — de oorspronkelijke armenkoek — tot warme snert voor de koude winters en zomerse stamppot met rookworst: Hollandse kost blijft favoriet! En vergeet niet; ook met regen is barbecueën heerlijk. Deze week gaan we voor een modern Hollands AVG'tje van de barbecue: buitengewoon smakelijk Baambrugs Big varkensrack met een hele geroosterde bloemkool en een frisse knolselderijsalade met appel.

Nederland

Baambrugs big varkensrack met geroosterde bloemkool en knolselderij salade met appel

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA

BAAMBRUGS BIG

Op zoek naar gezond en smaakvol varkensvlees werkte oprichter Ben te Voortwis samen met meester-kok Robert Kranenborg om een bijzonder ras te kruisen. Zo ontstond in 1992 het Baambrugs Big op het erf van Lindenhoff. Het Baambrugs Big is een big dat leeft in de open lucht op stro, waarin het lekker kan wroeten en kwispelen met zijn staart. Het krijgt de afvalproducten van de boerderij zoals voerresten van de koeien of etenswaren uit de keuken van de boer. De biggen groeien rustig op en worden ongeveer 8 weken door de moeder gezoogd. Daarna worden ze bijgevoerd met brok op basis van melk zonder toevoegingen.

VARKENSRACK

Het Baambrugs Big groeit op in de Baambrugge en omstreken en is een culinaire delicatesse vanwege de jonge en smaakvolle karaktereigenschappen van het vlees. Het vlees is prachtig rosé van kleur doordat het goed haar sappen vasthoudt. Deze week maken we een prachtig ribstuk klaar van het Baambrugs big varken, met mooie vetrand die tijdens het braden de filet beschermt en extra smaak geeft. De ribbetjes zijn al grotendeels vrijgemaakt, maar voor de echte Franse uitstraling kan het tussenliggende vlees gemakkelijk verwijderd worden. Baambrugs trots en ideaal om op de barbecue te bereiden: de ribkabonaden!

VARKENSRACK BEREIDEN OP DE BARBECUE

Steek de barbecue aan en maak deze klaar om indirect met een RVS rooster op 135 graden te gaan grillen. Snijdt het vet ongeveer 1 cm diep kruislings in (let op: snijd niet in het vlees). Grill de varkensrack aan met het vet naar beneden voor een mooie kleur. Draai het rack zodat het vlees op het rooster van de barbecue ligt. Gaat het rack nog 1,5 uur op de barbecue met de deksel dicht. Haal de varkensrack van de barbecue bij een kerntemperatuur van 65 graden. Snijdt de varkensrack in mooie karbonades. Smeer de karbonades in met appelstroop en bestrooi met bruine basterd suiker. Grill de racks nog 30 seconden aan beide zijde voor een mooie grill ruit. Genieten!

BESTEL INGREDIËNTEN

BLOEMKOOL

Bloemkool van de volle Nederlandse grond, een typisch Hollands product dat tegenwoordig weer steeds populairder aan het worden is. En wij begrijpen wel waarom: dit broertje van de broccoli is namelijk ontzettend gezond én lekker! Deze milde koolsoort is licht verteerbaar en — dankzij zijn subtiele, licht bittere smaak — buitengewoon veelzijdig. In plaats van de oer-Hollandse gekookte versie met kaassaus roosteren wij deze week de bloemkool in zijn geheel op de barbecue voor een heerlijke nootachtige smaak.

KNOLSELDERIJ

De knolselderij — het enige lid van de selderij-familie dat in de grond groeit — heeft een divers karakter; koken, bakken of stoven voor puree, u kunt er van alles mee. De grote, vlezige knollen hebben een kruidige zoete smaak en kunnen ook heerlijk rauw worden gegeten. Daarnaast is deze ‘vergeten’ groente ook nog een bron van vitamine C, heel gezond dus! Moeders mooiste is de knoestige bleke knol niet en het schoonmaken is een klein klusje — maar geloof ons, uw moeite wordt rijkelijk beloond!

ONZE HOLLANDSE BARBECUE SELECTIE

De fijnste ingrediënten voor een oer-Hollandse barbecue!Barbecue reis door Europa
We zijn weer thuis!

Na zeven weken genieten zijn we weer in onze eigen tuin beland. Maar ook hier kunnen we nog steeds heerlijke barbecue specialiteiten ontdekken en nagenieten van alle nieuwe recepten! En natuurlijk blijven we op zoek naar mooie nieuwe gerechten die we met jullie delen op onze receptenpagina!

Start

België
Frankrijk
Spanje
Italië
Noorwegen
Ierland
Nederland

Finish

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA