Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Direct van kleinschalige boeren
Thuis aan tafel, als in een restaurant

BARBECUE REIS NAAR IERLAND

Na in Noorwegen genoten te hebben van een Scandinavische barbecue maken we de oversteek naar Ierland. Het einde van onze barbecue reis komt langzamerhand in zicht, maar wij gaan niet naar huis voordat we een bezoek gebracht hebben aan het land dat bekend staat om woeste kliffen, groene heuvels en schitterende kastelen, maar ook om het donkere Guinness bier, sfeervolle pubs en Keltische folk. Deze week gaan wij voor een perfect gegaarde striploin steak, Yorkshire pudding en smashed potatoes met gepofte knoflook & peterselie: een barbecue met Iers karakter!

IERS GRILLEN

Genieten van een gezellige barbecue met Iers karakter

Striploin steak

De striploin of entrecôte is een mooie biefstuk van de dunne lende, een lange, licht gemarmerde spier die over de ribben tegen de rugwervels ligt. Door de vorm van de lende kunnen er mooie grote, gelijkmatige steaks van gesneden worden. Het vlees is stevig maar toch mooi mals, met een rijke smaak en een fijne draad. Aan de buitenkant zit een vetrandje, wat smaak afgeeft tijdens het bakken. Het vlees zelf is echter vrij mager, waardoor een korte en voorzichtige bereiding op de barbecue of in de pan gewenst is. Door het vlees vervolgens even te laten rusten voor een optimaal sappig en mals resultaat.

Smashed potatoes

De aardappel was lange tijd het volksvoedsel en speelt nog steeds een grote rol in de Ierse keuken. De Ieren kennen wel 50 manieren om aardappels klaar te maken: gekookt, gepureerd, in de soep, als pannekoeken (“Boxty”) en — onze persoonlijke favoriet — smashed potatoes! Dit aardappelgerecht staat in Ierland ook wel bekend als “Irish roadkill”, omdat de aardappels eruit ziet alsof er iemand overheen gereden is. De gekookte aardappels worden platgedrukt en vervolgens goudbruin gebakken. Het resultaat is een heerlijke krokante buitenkant met een smeuïge binnenkant.

TRADITIONELE YORKSHIRE PUDDING

Yorkshire pudding is geen pudding zoals wij die in Nederland kennen, maar lijkt eerder op een knapperig, luchtig “broodje”. Traditioneel wordt dit streekgerecht goudbruin gebakken in de oven en als bijgerecht geserveerd bij braad- of stoofvlees, maar de hartige pudding is ontzettend veelzijdig en kan op veel verschillende manieren gegeten en klaargemaakt worden — bak ze bijvoorbeeld op de barbecue! Het bereiden is lekker eenvoudig en snel; het deeg wordt gemaakt met eieren en hoeft daarom niet te rijzen. Vul ze met stukjes malse striploin, groente en aardappelen, dip ze in jus of lik er je bord mee schoon zodat je van elk laatste beetje smaak kunt genieten!

ONTDEK RECEPT

Onze Ierse barbecue selectie

De mooiste ingrediënten voor een barbecue met Iers karakter, met een lekker koud biertje erbij!

IERSE BARBECUE RECEPTEN

Striploin bereiden op de barbecue

Striploin bereiden op de barbecue

Van: Barbecue reis naar Ierland

Bekijk het gerecht

...

Smashed potatoes met gepofte knoflookboter en peterselie

Yorkshire pudding van de barbecueBarbecue reis door Europa
volgende stop: Duitsland!

Ontdek het volgende week!

Start

België
Frankrijk
Portugal
Spanje
Italië
Griekenland
Noorwegen
Ierland
Duitsland
Nederland

Finish