Barbecue reis naar België

Wij gaan op reis en we nemen mee: onze tractor en de barbecue! De komende weken gaat Lindenhoff op ontdekkingstocht langs zeven culinaire bestemmingen in Europa, op zoek naar de lekkerste producten en gerechten om op de barbecue te bereiden.

 

Een beroemde en zeer geliefde klassieker uit de Belgische keuken: moules-frites. Dit eenvoudige maar verrukkelijke pannetje mosselen met goudgele frieten is de trots van onze zuiderburen. En het perfecte moment om van deze Vlaamse specialiteit te genieten is nu! De Zeeuwse mosselen zijn namelijk weer volop in het seizoen en smaken geweldig aan het eind van een lange zomerdag. Geniet ervan met een ijskoude Farmhouse Ale in de hand, of schenk een heerlijk glas frisronde witte wijn in.

Zeeuwse mosselen

Zeeuwse bodemmosselen zijn wereldberoemd vanwege hun unieke smaak en zacht maar stevige structuur. De mosselen worden gekweekt in vrij ondiep water zodat ze verzekerd zijn van voedsel. Voor moules-frites worden mosselen traditioneel vaak in wijn of bier gekookt, maar deze zeevruchten kunnen op nog veel meer manieren worden klaargemaakt. Een echte aanrader: leg ze op de barbecue! 

Agria aardappel

De goudgele Agria is een vrij grote, ovale aardappel die speciaal ontwikkeld is voor het maken van mooie lange frieten (met schil). Onze Agria’s worden geteeld op Nederlandse kleigrond en komen rechtstreeks van de boer. Versgebakken Vlaamse frieten van Agria aardappels — smeuïg van binnen met een krokante bite — vormen hét perfecte huwelijk met de zilte, fris-zoete smaak en de vlezige structuur van de Zeeuwse bodemmossel.

Mosselen op barbecuerooster bereiden

Mosselen bereiden op de barbecue geeft niet alleen een voortreffelijke smaak, het is ook nog ontzettend eenvoudig en duurt slechts een paar minuten. Door ze op het rooster te grillen met het deksel dicht garen de zeevruchten in hun eigen stoom, terwijl de barbecue het mosselvlees een zachte rooksmaak geeft. Direct van de grill zijn de mosselen het lekkerst, maar pas op: de schelpen kunnen heet zijn! 

Voeg de knoflook, ui, venkel, laurier, olijfolie en wijn samen voor de dressing van de mosselen en zet apart. Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder openstaande en beschadigde exemplaren. Maak de barbecue gereed om direct te grillen met een gietijzeren rooster op 250 graden. Steek de barbecue aan.  Voeg wanneer de barbecue op temperatuur is wat pecan rookhout toe aan de kolen. Verspreid de mosselen op het rooster. De temperatuur van de barbecue zakt naar ongeveer 130 graden door de stoom die ontstaat. Controleer na 2 minuten de mosselen. Doe de deksel voorzichtig open (vanwege de stoom). Zijn nog niet alle mosselen open? Open de luchttoevoer maximaal en blijf in de gaten houden. Schep de mosselen van de barbecue. Verwijder de kapotte mosselen of die niet open zijn gegaan. Meng de mosselen met de dressing. Schep de crème fraiche erover en bestrooi met peterselie. En schenk een lekker glaasje witte wijn in!

Mosselen in een pan op de barbecue bereiden

Zet een pan of bakplaat met olijfolie op de barbecue en fruit de knoflook en ui gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de venkel, laurier en mosselen toe en blus af met witte wijn. Kook met de deksel op de pan of een gesloten barbecue circa 8 minuten tot de mosselen zich openen. Schud halverwege even om. Verwijder de kapotte mosselen of die niet open zijn gegaan. Schep de crème fraiche erover en bestrooi met peterselie.Barbecue reis door Europa
volgende stop: Frankrijk!

Na ons avontuur in België hebben we de smaak goed te pakken en tuffen we door naar het zuiden, richting de Franse grens. Benieuwd wat we daar allemaal voor lekkers ontdekken? U leest het hier!

OP BARBECUE REIS DOOR EUROPA